Zverejnené: 05.08.2024

Výsluhový a starobný dôchodok naraz v roku 2024. Čo potrebujete vedieť?


Article image

Na Slovensku je možné súbežne poberať výsluhový dôchodok aj starobný dôchodok. Výsluhoví dôchodcovia by mali v tomto roku dostať 13. dôchodok vo výške 606,30 eur. Toto rozhodnutie je súčasťou vládnej novely zákona o sociálnom poistení, ktorá bola schválená Národnou radou SR. Novelizácia zákona zahŕňa aj poberateľov invalidného výsluhového dôchodku a ďalších výsluhových dôchodkov, ako sú vdovské, vdovecké a sirotské dôchodky.

Starobný dôchodok je dôchodková dávka, ktorá je vyplácaná zo starobného poistenia a jej účelom je zabezpečiť poistencovi príjem v starobe. Nárok vám vzniká najskôr odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku.
Nárok na dávku máte, ak ste získali aspoň 15 rokov dôchodkového poistenia. Buď ho za vás odvádzal zamestnávateľ, ak ste mali riadny pracovný pomer alebo ste si ho platili ako osoba samostatne zárobkovo činná, alebo ste si ho dobrovoľne platili sami, či ho za vás, v určitých prípadoch, odvádzal štát.

Výsluhový dôchodok je špecifický druh dôchodku určený pre príslušníkov ozbrojených zložiek, ako sú policajti, vojaci, hasiči, colníci a ďalší príslušníci štátnej služby, ktorí spĺňajú určité podmienky týkajúce sa dĺžky služby a veku. Tento dôchodok je regulovaný zákonom č. 328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov.

Príslušník musí odslúžiť minimálny počet rokov v ozbrojených zložkách. Zvyčajne je to minimálne 25 rokov služby, pôvodne to bolo 15 rokov
Výška výsluhového dôchodku sa vypočítava na základe priemerného služobného platu za určité obdobie pred odchodom do dôchodku a počtu odslúžených rokov. Platí, že čím dlhšia služba, tým vyšší dôchodok.

Súbeh výsluhového a starobného dôchodku

Na Slovensku platí zákon, ktorý umožňuje súbeh výsluhového a starobného dôchodku. Poberateľ výsluhového dôchodku má nárok aj na starobný dôchodok po splnení podmienok na jeho priznanie. Tieto podmienky zahŕňajú dosiahnutie dôchodkového veku a minimálnej doby poistenia.
Podmienky súbehu dôchodkov:
  • Dosiahnutie dôchodkového veku, ktorý sa líši podľa roku narodenia.
  • Minimálna doba poistenia15 rokov.
  • Starobný dôchodok sa vypočíta na základe obdobia poistenia a výšky zárobkov počas aktívnej pracovnej činnosti nezávisle od výsluhového dôchodku.
  • Pri súbehu dôchodkov sa neznižuje ani jeden z nich. Výsluhový dôchodok sa poberá podľa pravidiel výsluhového zabezpečenia a starobný dôchodok podľa zákona o sociálnom poistení.
Ak poberateľ výsluhového dôchodku dosiahne dôchodkový vek a splní podmienky pre priznanie starobného dôchodku, môže požiadať o priznanie starobného dôchodku. Pri súbehu výsluhového a starobného dôchodku je potrebné, aby žiadateľ oznámil príslušným orgánom ako Sociálna poisťovňa a rezortný orgán, ktorý vypláca výsluhový dôchodok, že má nárok na oba dôchodky.

Výška starobného dôchodku sa v prípade poberania výsluhového dôchodku stanovuje štandardným spôsobom podľa všeobecných predpisov o sociálnom poistení. Priznaný starobný dôchodok sa vypláca súbežne s výsluhovým dôchodkom, pričom súčet týchto dôchodkov nemá vplyv na výšku jednotlivých dôchodkov.

Valorizácia a 13. dôchodok

Národná rada SR schválila vládnu novelu zákona o sociálnom poistení č. 461/2003, ktorou sa zmenil a doplnil zákon o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov č. 328/2002 o 13. dôchodok. Takto sa zabezpečilo jeho vyplácanie aj tým poberateľom, ktorých dôchodok vypláca útvar sociálneho zabezpečenia príslušného silového rezortu.

Nárok na 13. dôchodok zostáva naďalej zachovaný aj poberateľovi starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku, sociálneho dôchodku, vdovského dôchodku, vdoveckého dôchodku alebo sirotského dôchodku, a to podľa všeobecných predpisov o sociálnom poistení, ktoré vypláca útvar sociálneho zabezpečenia príslušného silového rezortu.

Výsluhové dôchodky vojakov a policajtov aj tento rok porástli. Valorizácia bola schválená vo výške 14,5 %. Valorizácia pri výsluhových penzistoch sa z hľadiska spracovania rieši nie cez Sociálnu poisťovňu každoročne k 1. januáru, ale cez osobitný účet až o šesť mesiacov neskôr, teda k 1. júlu.
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR

Úrady, ktoré vám môžu poskytnúť potrebné informácie

Sociálna poisťovňa Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky Ministerstvo obrany Slovenskej republiky Odbory sociálneho zabezpečenia
Pre špecifické otázky týkajúce sa výsluhových dôchodkov môžete kontaktovať aj odbory sociálneho zabezpečenia v rámci Ministerstva vnútra alebo Ministerstva obrany v závislosti od typu služby.
 
TIP OD NÁS: Spoliehať sa na dôchodok dnes, ak nám prislúcha až o 30 rokov, je rovnaká pravdepodobnosť, ako povedať si, že do tohto obdobia vyhráte jackpot. Jediné, čím si môžete byť istý je, že hodnota dnešných peňazí, bude v budúcnosti nižšia a teda, že ak dnes niečo stojí 10 eur, bude o 30 rokov stáť určite viac. Vytvoriť si rentu sa dá už dnes a nie je to náročné, ak potrebujete pomôcť, sme tu pre vás, neváhajte nás kontaktovať

Ak máte 2. pilier, peniaze na vašom osobnom dôchodkovom účte v DSS sú vaším súkromným majetkom a nejdú do štátneho systému na dôchodky tak, ako je to v prípade 1. piliera. Ak si na dôchodok sporíte v 2. pilieri, vaše nasporené peniaze sú predmetom dedičského konania alebo sú odkázané oprávnenej osobe, ktoré uvediete v zmluve.

Porovnanie fondov z druhého piliera nájdete na stránke Finančného kompasu.

Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách