Zverejnené: 21.10.2024

Exekúcie dôchodkov: Koľko môže exekútor strhnúť z vášho dôchodku?


Article image
Nielen dôchodcovia, ale aj ľudia tesne pred dôchodkom by si mali strážiť svoje výdavky, aby sa nedostali do takej nepriaznivej finančnej situácie, kedy ich jediný príjem starobný dôchodok bude znížený o exekučné zrážky. Ak sa už dôchodca dostane do problémov a exekúcii sa nevie vyhnúť, o všetky svoje peniaze nepríde. Podľa zákona mu musí po vykonaní exekučných zrážok zostať aspoň životné minimum. To sa pravidelne k začiatku júla upravuje.

Koľko môže exekútor legálne strhnúť z dôchodku

Poberateľ dôchodku nesmie mať z mesačnej sumy dôchodku, ak sa vymáha neprednostná pohľadávka, zrazenú základnú sumu vo výške 140 % životného minima, čo od 1. júla 2024 predstavuje 383,58 eur mesačne.
Zvýšenie základnej sumy na každú ďalšiu vyživovanú osobu je 50 % z 140 % životného minima, čo po zaokrúhlení na eurocent nadol činí 191,79 eur mesačne.

Pri vymáhaní prednostnej pohľadávky, okrem prednostnej pohľadávky na výživné pre maloleté dieťa, sa poberateľovi dôchodku nesmie z mesačnej sumy dôchodku zraziť od 1. júla 2024 suma 273,99 eur mesačne. Na každú ďalšiu vyživovanú osobu, ktorej poberateľ dôchodku poskytuje výživné, sa zráža 50 % zo 100 % životného minima, čo od 1. júla 2024 predstavuje 136,99 eur mesačne.

Poberateľ dôchodku nesmie mať z mesačnej sumy dôchodku zrazené 70 % zo 60 % životného minima, ak sa vymáha prednostná pohľadávka výživného na maloleté dieťa. Od 1. júla 2024 to predstavuje sumu 115,07 eur mesačne. Na každú ďalšiu osobu, ktorú poberateľ dôchodku vyživuje a poskytuje jej výživné, sa od 1. júla 2024 zohľadňuje suma 95,89 eur mesačne.

Sociálna poisťovňa prestane vykonávať zrážky z dôchodku potom, ako jej orgán, ktorý ich nariadil, oznámi, že pohľadávka spolu s príslušenstvom bola uhradená alebo že došlo k zastaveniu exekúcie z iného dôvodu.
Prednostné pohľadávky sú:
  • pohľadávky výživného,
  • pohľadávky náhrady škody spôsobenej poškodenému ublížením na zdraví,
  • pohľadávky náhrady škody spôsobenej úmyselnými trestnými činmi,
  • pohľadávky daní, poplatkov a ciel,
  • pohľadávky na poistnom voči osobám, ktoré sú povinné platiť poistné na zdravotné poistenie a sociálne poistenie,
  • pohľadávky na príspevkoch na starobné dôchodkové sporenie voči osobám, ktoré sú povinné platiť príspevky na starobné dôchodkové sporenie,
  • pohľadávky na preplatkoch na náhrade príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca, dávkach sociálneho poistenia, dôchodkoch starobného dôchodkového sporenia, prídavku na dieťa,
  • pohľadávky náhrady za príspevok na výživu dieťaťa a príspevok na úhradu potrieb dieťaťa zvereného do pestúnskej starostlivosti a
  • pohľadávky úhrady za sociálne služby poskytované podľa osobitného predpisu.
Ak sa dôchodca dostane do problémov a exekúcii sa nevyhne, o všetky peniaze nepríde. Zo zákona mu musí po odpočítaní exekúcií zostať aspoň životné minimum. Táto hodnota sa pravidelne upravuje začiatkom júla. Sociálna poisťovňa každého dotknutého dôchodcu písomne ​​informuje o týchto zmenách.

Postup pri exekúcii dôchodku vrátane zákonných obmedzení a ochranných opatrení

Sociálna poisťovňa je povinná po doručení uznesenia o nariadení exekúcie alebo exekučného príkazu začať zrážať prostriedky z dôchodkových dávok. Sociálna poisťovňa sama o vykonávaní povinných zrážok z dôchodku nerozhoduje, ale len si plní zákonné povinnosti ako platitelia dôchodkov. Suma zrazená z dôchodku musí byť poukázaná oprávnenej osobe alebo súdnemu exekútorovi. Poisťovňa zrazí nielen výšku pohľadávky, ale aj exekučnú sumu a náhradu nákladov exekučného konania.

Sociálna poisťovňa zasiela dôchodcovi písomné oznámenie o dátume prvej výplaty nízkeho dôchodku. Oznámi povinnému výšku zrážky a jej zmeny. Sociálne poisťovne môžu zastaviť zrážky z dôchodkov len vtedy, ak orgán, ktorý zrážky nariadil, vyhlási, že pohľadávka a príplatky sú uhradené alebo exekúciu zastavil z iných dôvodov.

Sociálne poisťovne nemôžu meniť výšku zrážok z dôchodku len na žiadosť povinného (dlžníka) alebo s prihliadnutím na jeho nepriaznivú životnú situáciu.
Suma zrazená z dôchodku sa vypočíta tak, že sa z dôchodku odpočíta takzvaná základná suma dôchodku a zvyšná suma sa zaokrúhli nadol na sumu, ktorá sa delí tromi, vyjadrená v eurocentoch a rozdelí sa na tri časti.

Prvá tretina je navrhnutá tak, aby spĺňala všetky požiadavky. Druhá tretina slúži na uspokojenie prednostných pohľadávok. Tretia tretina sa pripočítava k základnej sume a nesmie sa zraziť z dôchodku. Jedna tretina alebo dve tretiny sa môžu použiť na úhradu pohľadávok.

V prípade neprednostných pohľadávok sa odpočíta prvá tretina rozpätia. V prípade prednostnej pohľadávky sa odpočítajú prvé dve tretiny.

Ak poberateľ dôchodku platí úhradu za poskytnutú starostlivosť v zariadení sociálnych služieb, exekúcii nepodlieha suma potrebná na úhradu pobytu v tomto zariadení a suma vreckového v zariadení.
Po zaplatení úhrady za celoročnú pobytovú sociálnu službu musí poberateľovi dôchodku zostať mesačne z jeho dôchodku najmenej 25 % sumy životného minima (68,49 eur) a v zariadení bez poskytovania stravovania musí poberateľovi dôchodku zostať mesačne z jeho dôchodku najmenej 75 % sumy životného minima (205,49 eur).

Exekučné zrážky z dôchodku môže Sociálna poisťovňa prestať vykonávať iba v prípade:
  • že orgán, ktorý nariadil zrážky, oznámi kompletnú úhradu pohľadávky,
  • zastavenia exekúcie z iného dôvodu.

Ako sa brániť proti neoprávneným exekúciám a ako vyjednávať s exekútorom

Problémom s exekúciou môže dlžník predísť ešte pred rozhodnutím o nariadení zrážok z dôchodkov, prípadne pred začatím exekučného konania. Ak chce svoje dlhy splatiť, ale finančná situácia mu to nedovoľuje, mal by čo najskôr kontaktovať veriteľa a požiadať ho o predĺženie splácania, dohodnutie splátkového kalendára, prípadne zníženie dlžnej sumy a pod.

Jednou z možností, ako sa brániť proti exekúcii, je možnosť podať voči nej námietky, čo je možné v prípade, ak nastali také skutočnosti, ktoré spôsobili zánik vymáhaného nároku alebo bránia jeho vymáhateľnosti, alebo ak sú tu iné dôvody, pre ktoré je exekúcia neprípustná. O námietkach rozhoduje vždy súd.

Ďalšou možnosťou je požiadať o jej odklad. Na návrh dotknutej osoby môže súd povoliť odklad exekúcie, ak sa dotyčný bez svojej viny ocitol prechodne v takom postavení, že by neodkladná exekúcia mohla mať pre neho alebo pre príslušníkov jeho rodiny zvlášť nepriaznivé následky a oprávnený by nebol odkladom exekúcie vážne poškodený.

Exekúciu súd odloží vtedy, ak by mohla neodkladná exekúcia zabrániť dotknutej osobe poskytovať alebo zabezpečovať zdravotnú starostlivosť. Zákon hovorí aj o prípade, kedy súd rozhodne o odklade exekúcie bez návrhu, ak možno očakávať, že exekúcia bude zastavená.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

TIP OD NÁS: Dôchodcovia by si nemali brať hlavne pred vianočnými sviatkami pôžičky, keďže často dochádza k stavu, kedy to nezvládajú splácať. Sociálna poisťovňa na základe príkazu exekútora jednoducho musí zo zákona strhnúť dávku pre exekútora.

Pôžičky by si dôchodcovia nemali brať na veci a služby bežnej spotreby. Malo by ísť o dlhodobejšie investície, ako napr. auto, rekonštrukcia bývania a pod. Je lepšie, keď si vyberiete úver od overeného a
známeho poskytovateľa. Nepožičiavať si od neznámych osôb alebo sprostredkovateľov. Nikdy by nemali brať úver, kde potrebujú ručiť nehnuteľnosťou, aby neprišli o strechu nad hlavou.

Ak uvažujete nad pôžičkou, pozrite si naše prehľadné porovnanie podmienok jednotlivých bánk. V prípade, že máte ďalšie otázky ohľadom pôžičky, alebo hľadáte čo najvýhodnejšiu pôžičku, neváhajte nás kontaktovať.

Porovnanie pôžičiek všetkých bánk TU.

Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách