Zverejnené: 27.08.2024

Ako zistiť svoje odpracované roky a vypočítať si dôchodok?


Article image
Blíži sa váš dôchodkový vek a vy potrebujete zistiť, ktoré roky sa vám započítavajú do starobného dôchodku. Odpracované roky zohrávajú kľúčovú úlohu pri výpočte dôchodku v rámci slovenského dôchodkového systému. Od 1. 1. 2004 sa štúdium na strednej a vysokej škole už nezaratúva do obdobia dôchodkového poistenia a pre výpočet sumy dôchodku. Ako ste na tom vy, viete, kde zistíte všetky svoje odpracované roky?


Zistenie odpracovaných rokov v Sociálnej poisťovni

Najistejším spôsobom, ako získať informácie o svojich odpracovaných rokoch, je obrátiť sa na Sociálnu poisťovňu. Môžete navštíviť ich pobočku, zavolať na zákaznícku linku alebo si pozrieť údaje na ich oficiálnej webovej stránke.

Sociálna poisťovňa poskytuje poistencom výpis z osobného dôchodkového účtu. Tento výpis je možné získať buď elektronicky, alebo poštou a obsahuje údaje o vašich odpracovaných rokoch a odvodoch. Ak chcete získať tento výpis, zašlite písomnú žiadosť na pobočku Sociálnej poisťovne. V žiadosti nezabudnite uviesť svoje identifikačné údaje (rodné číslo, meno, priezvisko) a požiadajte o zaslanie výpisu z osobného účtu poistenca.

Ak žiadate o dôchodok, ste povinný pri podávaní žiadosti predložiť všetky dokumenty, ktoré sú potrebné na posúdenie nároku na dôchodok a jeho výšku. Obdobia, ktoré nie sú uvedené v poskytnutých informáciách, nie sú evidované v Sociálnej poisťovni, a preto by ste si mali tieto doklady zabezpečiť ešte pred podaním žiadosti o dôchodok, čím urýchlite proces vybavovania vášho dôchodku.
Chýbajúce doby poistenia a vymeriavacie základy môžete získať, ak požiadate zamestnávateľa alebo nástupnícku organizáciu o vyhotovenie evidenčného listu dôchodkového zabezpečenia. Archív môže poskytnúť fotokópie mzdových listov.

Medzi najčastejšie chýbajúce doklady patrí potvrdenie o štúdiu, ktoré je možné získať na príslušnej škole alebo v archíve, ak škola medzičasom zanikla. Ak ste boli v minulosti evidovaní na úrade práce, potvrdenia o evidencii a doklady o poberaní dávok v nezamestnanosti získate na príslušnom úrade práce.

Elektronický účet v Sociálnej poisťovni

Jednou z možností je využiť elektronické služby Sociálnej poisťovne, kde sa môžete prihlásiť pomocou svojho elektronického občianskeho preukazu (eID) alebo iného spôsobu autorizácie. V týchto službách nájdete informácie o svojich odpracovaných rokoch a o sumách, ktoré boli za vás odvádzané.

Elektronický účet má preto viacero funkcií a je viac než len zdrojom dát s dlhoročnou prevádzkou. Prináša možnosť kontroly odpracovaných rokov, vymeriavacieho základu a evidencie období bez platenia poistného. Postup hľadania odslúžených rokov je pomerne jednoduchý. Získate prehľad o obdobiach, ktoré ovplyvňujú nárok na dôchodkovú dávku a jej výšku. Výhodou je aj to, že sa vyhnete osobnej návštevy pobočky.

Prístup do Elektronického účtu poistenca (EUP) si môžete aktivovať pomocou elektronického občianskeho preukazu na portáli eSlužieb.
V elektronickom účte poistenca nájdete ohľadom dôchodku prehľad o:
  • príprave na dôchodok alebo období dôchodkového poistenia,
  • informatívnej sume dôchodku, zobrazí sa len ak máte 39 a viac rokov a sprístupnenú záložku Príprava na dôchodok. Informatívna suma dôchodku sa vám nezobrazí, ak ste poberateľom starobného, predčasného starobného a invalidného dôchodku,
  • vyplatených dôchodkových dávkach,
  • vyhláseniach o nároku na rodičovský dôchodok + zrušenie/zmena vyhlásenia,
  • rodinných vzťahoch na účel RD.

Aký vplyv majú odpracované roky na výšku budúceho dôchodku

Odpracované roky majú významný vplyv na výšku vášho budúceho dôchodku, pretože patria medzi hlavné faktory, ktoré určujú výšku dôchodkových dávok. Pre získanie nároku na starobný dôchodok musíte splniť podmienku minimálneho počtu odpracovaných rokov, teda obdobie dôchodkového poistenia.

V súčasnosti musíte mať odpracované minimálne 15 rokov. Platí, že čím viac rokov máte odpracovaných a čím vyššie sú vaše zárobky, tým vyšší bude váš dôchodok. V prípade, že nesplníte minimálne obdobie dôchodkového poistenia, môže to viesť k zníženiu vášho dôchodku alebo dokonca k jeho odopretiu.

Ak sa rozhodnete odísť do predčasného dôchodku, na výpočet výšky predčasného dôchodku tiež vplývajú odpracované roky, pričom však dôchodok môže byť krátený za každý mesiac, ktorý chýba do dosiahnutia riadneho dôchodkového veku.

Výpočet dôchodku

Vzorec na výpočet dôchodku:
SD = POMB × ODP × ADH
  • SD – priznaná mesačná suma starobného dôchodku.
  • POMB – priemerný osobný mzdový bod.
  • ODP – obdobie dôchodkového poistenia získané ku dňu vzniku nároku na starobný dôchodok.
  • ADH – aktuálna dôchodková hodnota, ktorá sa každoročne upravuje v závislosti od medziročného rastu priemernej mzdy za tretí štvrťrok predchádzajúceho roka.
Suma starobného dôchodku poistenca, ktorý bol dôchodkovo poistený po vzniku nároku na starobný dôchodok (hoci aj len jeden deň) a nepoberal tento dôchodok alebo jeho časť, sa určí tak, že:
  • najprv sa vypočíta základná suma starobného dôchodku ku dňu vzniku nároku (pozri bod vyššie),
  • k základnej sume sa pripočíta suma dôchodku patriaca za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku (po odpočítaní dôb, ktoré sa na účely zvýšenia nezapočítavajú do obdobia dôchodkového poistenia), ktorá sa vypočíta ako
 OMB x ADH
∑ OMB = súčet osobných mzdových bodov za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku
ADH = aktuálna dôchodková hodnota ku dňu vzniku nároku na výplatu dôchodku.

Informatívny výpočet sumy dôchodku

Požiadať o informatívny výpočet sumy dôchodku môžete v Sociálnej poisťovni:
  • osobne v ktorejkoľvek pobočke Sociálnej poisťovne,
  • mailom prostredníctvom Formulára pre otázky,
  • telefonicky na bezplatnom čísle 0800 123 123.
Sumu vášho budúceho dôchodku vám vypočítajú len z I. piliera a má výlučne informatívny charakter a nemusí sa zhodovať so sumou dôchodku vypočítanou v samotnom konaní o dôchodku. O informatívny výpočet dôchodku Sociálna poisťovňa odporúča žiadať nie skôr ako 12 mesiacov pred dovŕšením dôchodkového veku.
Zdroj: Sociálna poisťovňa

TIP OD NÁS: Pravda je, že na dôchodok by ste mali myslieť čím skôr, keďže nepriaznivý demografický vývoj nasvedčuje tomu, že o 30 rokov bude na jedného produktívneho človeka pripadať viac ako jeden dôchodca. Napriek tomu, že je to alarmujúce, Slováci na svoj život v dôchodku nemyslia. A to je chyba.

Nespoliehajte sa len na štátny dôchodok. Je dôležité vstúpiť aj do 2. piliera a aj do 3. piliera. Ďalšou možnosťou je investovanie. Začnite investovať čo najskôr a nechajte svoje úspory dostatočne dlho pracovať. Pre dlhodobú investíciu je dôležité vybrať si správne a hlavne poradiť sa so skúseným odborníkom na investície.

Porovnať si jednotlivé fondy 3. piliera a 2. piliera si môžete na Finančnom Kompase.


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách