Zverejnené: 06.08.2024

5 tipov, ako si začať sporiť na dôchodok, keď ste živnostník


Article image
Pracovať ako živnostník prináša slobodu, ale aj veľkú zodpovednosť za svoje financie, najmä pokiaľ ide o prípravu na dôchodok. Bez zamestnávateľa, ktorý by vám prispieval na dôchodkové sporenie, je dôležité mať presný plán šetrenia. Práve preto vám prinášame päť krokov, ako si začať efektívne odkladať peniaze na dôchodok.

1. Určite si cieľ

Sporenie na dôchodok bez konkrétneho cieľa môže byť náročné. Preto je dôležité, aby ste si premysleli, v akej výške chcete dostávať mesačný dôchodok.
 
Pre zachovanie životného štandardu, na aký ste zvyknutí z produktívneho veku, by váš mesačný dôchodok mal byť vo výške aspoň 2/3 vášho súčasného príjmu.
 
Keď máte predstavu o tom, aký celkový dôchodok chcete mať, viete si naplánovať, koľko mesačne si potrebujete sporiť, aby ste spolu so štátnym dôchodkom dosiahli požadovanú sumu. Pri stanovení cieľa vám môže pomôcť dôchodková kalkulačka. Tá vám po zadaní údajov vypočíta odhad dôchodku z I., II. a III. piliera.

2. Začnite čo najskôr

Pri sporení na dôchodok je kľúčové začať čo najskôr, lebo vtedy stačí sporiť malú sumu. Čím neskôr začnete, tým väčšie sumy budete musieť mesačne odkladať. 
 
Ako však začať sporiť, keď vám na konci mesiaca nezostáva dosť peňazí? Skúste si urobiť bodový zoznam všetkých vašich mesačných výdavkov.
 
Ako prvé zohľadnite svoje fixné náklady, ktoré sa každý mesiac nemenia. Medzi ne patria napríklad nájom, hypotéka, poplatky za energie, splátky úverov a poistenia.
 
Nezabudnite tiež zohľadniť výdavky na bežnú spotrebu, ktoré sa menia z mesiaca na mesiac. Medzi tie patria výdavky na potraviny, oblečenie, výlety, cestovanie a zábavu.
 
Keď už máte kompletný prehľad svojich výdavkov, zamyslite sa, bez čoho sa zaobídete a kde je priestor na šetrenie. Možno nevyužívate všetky služby, ktoré si mesačne platíte, prípadne ich viete vymeniť za tie s lepšou ponukou.

3. Dodržujte disciplínu pri dlhodobom investovaní.

Pri sporení na dôchodok buďte disciplinovaní a nevyberajte peniaze skôr, ako je nutné.
 
Odborníci radia sporiť peniaze na dôchodok v uzavretom systéme (II. a III. dôchodkový pilier), ktorý neumožňuje priebežné výbery, pretože cieľom je peniaze použiť v penzii a nie počas produktívneho života. Budete ich totiž potrebovať počas svojich 15 až 20 rokov na dôchodku.
 

4. Sporte si prostredníctvom vhodného produktu

Na Slovensku máme 3 dôchodkové piliere. Odborníci radia živnostníkom, ktorí si platia len minimálne odvody, založiť si a dobre nastaviť najmä III. pilier.
 
Tu je základná charakteristika dôchodkových pilierov:
  • I. pilier – Dôchodok vyplácaný štátom prostredníctvom Sociálnej poisťovne 
Ako samostatne zárobkovo činná osoba platíte pravidelne 18 % z vymeriavacieho základu na starobné poistenie. Tieto peniaze sa obratom použijú na vyplácanie dôchodkov pre tých, ktorí už nepracujú.
  • II. pilier – Starobné dôchodkové poistenie 
Druhý dôchodkový pilier je systém tvorený súkromnými účtami budúcich dôchodcov v Dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS). Tie podliehajú pravidlám a kontrole štátu.
 
Ak si sporíte v II. pilieri, nemusíte platiť nič navyše zo svojich vlastných peňazí, ale z dôchodkových odvodov, ktoré ste už zaplatili (18 %), sa 4 % presunú na váš osobný dôchodkový účet do DSS.
 
Odvedené prostriedky sa investujú a zhodnocujú v dôchodkových fondoch podľa vami zvolenej stratégie a prinášajú vám výnosy. Všetky úspory sú počas celej doby vašim vlastníctvom. V prípade úmrtia sa prostriedky vyplatia vami určenej oprávnenej osobe. Ak ste ju neurčili, stanú sa predmetom dedenia.
  • ‍III. pilier – Doplnkové dôchodkové sporenie 
Tretí dôchodkový pilier je dobrovoľný systém, ktorý umožňuje jednotlivcom mať osobnú kontrolu nad svojimi dôchodkovými úsporami s cieľom zabezpečiť si dodatočný príjem počas dôchodku.
 
Peniaze, ktoré si vložíte do III. piliera, sú prostredníctvom dôchodkových fondov investované do rôznych typov aktív, ako sú akcie veľkých globálnych spoločností, realitné investície, dlhopisy a iné.
 
Cieľom je dosiahnuť rast úspor v čase, a tak maximalizovať svoj budúci dôchodkový príjem. Medzi výhody sporenia patrí aj daňová úľava a fakt, že úspory sú predmetom dedenia.

5. Sledujte výšku svojich úspor

Pravidelné sledovanie vývoja vášho sporenia na dôchodok je nevyhnutné na dosiahnutie vašich cieľov. Situácia na finančných trhoch sa môže meniť, vaše finančné nároky sa môžu vyvíjať a je dôležité prispôsobovať svoju stratégiu aktuálnym podmienkam.
 
Tu je niekoľko tipov, ako efektívne sledovať a spravovať svoje úspory:
  • Pravidelné kontroly: kontrolujte svoje investície aspoň raz za štvrťrok. Sledujte prognózu sumy nasporenej do dôchodku a porovnajte ju s plánovaným cieľom. Ak výška vašich úspor rastie pomalšie, ako by ste chceli, možno budete musieť zvýšiť svoj príspevok alebo zmeniť investičnú stratégiu.
  • Úprava príspevkov: pri zvýšení vášho príjmu alebo získaní bonusu zvážte, či by ste nemohli časť týchto dodatočných príjmov investovať do dôchodkového sporenia.
  • Vyhľadajte odbornú radu: ak si nie ste istí, ako efektívne sledovať a upravovať svoje investície, obráťte sa na finančného poradcu. Profesionál vám môže pomôcť s definovaním dôchodkových potrieb, analýzou vašich investícií, identifikáciou rizík a navrhnutím riešení, aby ste dosiahli vaše dôchodkové ciele.
 


 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách