Zverejnené: 03.09.2024

PZP od 1.8.2024 povinné aj pre elektrokolobežky


Article image
Elektrická kolobežka je pre niekoho neoddeliteľná súčasť ako alternatívny dopravný prostriedok napríklad pri ceste do práce, hlavne vo veľkých mestách. Tento dopravný prostriedok má svojich nadšencov ale aj odporcov. V Perzii minulý rok  elektrické kolobežky zakázali kvôli bezpečnosti ale aj vysokej nehodovosti. S pribúdajúcimi kolobežkami na našich cestách však rastie riziko kolízií a dopravných nehôd. Paríž sa stal od nedele prvým európskym mestom, ktoré urobilo takýto rázny krok. Problémom je rýchla jazda po chodníku, kde dochádzka k zrážke chodcov alebo jazda vo dvojici na jednej kolobežke. Preto Európska únia už minulý rok schválila smernicu, podľa ktorej budú musieť mať majitelia elektrokolobežiek od tohto roka uzatvorené PZP.

Elektrické kolobežky tak ako iný dopravný prostriedok môže spôsobiť škody nielen svojim používateľom, ale aj tretím stranám. Dopravné nehody, kolízie s chodcami či poškodenie verejného majetku sú riziká, ktoré nemožno ignorovať. Povinné poistenie pokryje náklady na tieto škody a ochrániť tak používateľov kolobežiek aj ostatných účastníkov cestnej premávky.

Kedy musíte uzavrieť PZP

PZP sa zavádza pre elektrické kolobežky a segwaye (dvoj kolesový elektrický dopravní prostředek pro jednu osobu), ktorých konštrukčná rýchlosť presahuje 25 kilometrov za hodinu. Povinnosť je pri kolobežkách, ktoré  dosahujú rýchlosť viac ako 14 km/h a vážia viac ako 25 kilogramov. Väčšina kolobežiek tieto zmeny nepostihnú, pretože uvedené hodnoty totiž nedosahujú. Za povinné zmluvné poistenie na elektrokolobežku zaplatíte niekoľko desiatok eur ročne, podobne ako za poistenie slabších motoriek.

PZP na e-kolobežky/e-bicykle aktuálne poskytujú poisťovne:
  • Allianz – Slovenská poisťovňa, a. s.
  • Generali Poisťovňa, pobočka poisťovne z iného členského štátu.
  • Pillow pojišťovna, a. s.
PZP na e-kolobežky/e-bicykle pripravujú v najbližšom období poisťovne
  • ČSOB Poisťovňa, a.s.
PZP na e-kolobežky/e-bicykle zatiaľ neplánujú mať v ponuke poisťovne:
  • KOOPERATIVA poisťovňa, a.s. Vienna Insurance Group.
  • KOMUNÁLNA poisťovňa, a.s. Vienna Insurance Group.
  • Union poisťovňa, a. s.
  • Wüstenrot poisťovňa, a.s.
Elektrobicykel s pomocným elektrickým pohonom, ktorý slúži na uľahčenie šliapania, nie je potrebné poistiť.

Pokiaľ ide o majiteľov e-kolobežiek a e-bikov, ktorí nemusia mať uzatvorené povinné zmluvné poistenie (čo platí pre väčšinu z nich), postačuje, ak majú uzatvorené poistenie domácnosti, ktoré zahŕňa aj poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú členmi domácnosti. Takto sú chránení aj pred škodami na zdraví alebo majetku, ktoré by mohli spôsobiť pri jazde na takomto vozidle.

PZP pre elektrické kolobežky v rámci Európskej únie

PZP pri elektrických kolobežkách sa v rámci EU líši v závislosti od konkrétnej krajiny. Prehľad niektorých krajín, kde je PZP pre elektrické kolobežky povinné:

Francúzsko -  používatelia elektrických kolobežiek musia mať uzavreté poistenie zodpovednosti za škodu, aby bola zabezpečená ochrana tretích strán v prípade nehody. Jazda na chodníku pre elektrické kolobežky je zakázaná. Maximálna rýchlosť 25 km/h aj mimo mesto, no len na greenways – vyznačených cyklo pruhoch.

Nemecko – PZP je povinné pre elektrické kolobežky s rýchlosťou nad 20 km/h, poistenie musí pokrývať škody spôsobené tretím stranám. Na kolobežkách musí byť umiestnená platná registračná známka, ktorá potvrdzuje poistenie. Jazda po chodníku povolená len na značkou vyznačených miestach

Taliansko - požiadavky sa na povinné poistenie pre elektrické kolobežky líšia v závislosti od miestnych regulácií. V niektorých mestách je poistenie povinné, najmä ak sa kolobežky používajú na komerčné účely alebo v rámci zdieľaných služieb. Jazda na cyklo chodníkoch aj mimo mesta maximálne 20 km/h a s výkonom do 500W. Zákaz jazdy po chodníkoch.

Belgicko - platí PZP pre elektrické kolobežky, ak ich maximálna rýchlosť presahuje 25 km/h. Takéto kolobežky sú považované za motorové vozidlá a musia byť poistené podľa príslušných zákonov. Povolené parkovanie na chodníkoch je povolené len na vyznačených plochách. Jazda na chodníku povolené len v peších zónach označených značkou a maximálne 6 km/h.

Španielsko - zaviedlo povinné poistenie zodpovednosti pre elektrické kolobežky v niektorých mestách, vrátane Madridu a Barcelony. Kolobežky musia byť poistené na ochranu tretích strán. Jazda po chodníku s elektrickou kolobežkou je zakázaná. Obmedzenie rýchlosti tu neplatí, ale na elektrickej kolobežke môžete jazdiť len po mestských cestách.

Rakúsko - má zavedené povinné poistenie zodpovednosti pre elektrické kolobežky s maximálnou rýchlosťou nad 25 km/h. Ak kolobežka prekračuje túto rýchlosť, musí byť poistená podobne ako iné motorové vozidlá. Jazda po chodníku je zakázaná, povolená len v peších zónach a krokom.

Povinná výbava elektorkolobežky

Pri jazde na elektrickej kolobežke musíte mať povinnú výbavu ako cyklisti. Povinné sú odrazové prvky, ktoré dokážu vodiča kolobežky identifikovať hlavne počas tmy alebo nepriaznivého počasia. Odrazové prvky má drvivá väčšina kolobežiek na trhu, no možno ich aj nahradiť reflexnými prvkami na odeve alebo obuvi. Podľa legislatívy je požadované, aby vodiči nemotorových vozidiel, ktorí sú mladší ako 15 rokov, nosili ochrannú prilbu, a to bez ohľadu na to, či sa pohybujú v obci alebo mimo nej.

Elektrická kolobežka musí byť vybavená aspoň jedným svietidlom svietiacim dozadu červeným svetlom umiestneným na ľavej strane a taktiež účinnými brzdami. Jazdiť musíte na pneumatikách bez trhlín, či iných deformácií. Na vonkajšom povrchu nesmie mať špicaté alebo ostré výčnelky.

Pri jazde na elektrickej kolobežke v Nemecku, musí byť kolobežka vybavená brzdami, predným a zadným svetlom, odrazkami po bokoch. Pri jazde na kolobežke musíte mať pri sebe doklady ako certifikát kolobežky s návodom na jej obsluhu a na kolobežke musí byť umiestnená známka o povinnom poistení.

V Španielsku, Bulharsku a v Rumunsku okrem iného musí kolobežka disponovať brzdovým svetlom. V Taliansku na kolobežke musia byť olkrem toho aj smerovky. V Čechách, v Rakúsku, v Dánsku a v Lotyšsku musí byť na kolobežkach predné biele svetlo, zadné červené svetlo a reflexné prvky spolu s brzdami . V Luxembursku musíte mať osvetlenie vpredu a vzadu.

Jazda pod vplyvom alkoholu na elektrickej kolobežke

Alkohol výrazne ovplyvňuje motorické schopnosti, reakčný čas a rozhodovacie schopnosti, čo môže mať fatálne následky pri jazde na elektrickej kolobežke. Alkohol oslabuje schopnosť udržať rovnováhu, čo je kľúčové pri jazde na kolobežke, kde stabilita hrá hlavnú rolu. Pod vplyvom alkoholu trvá dlhšie, kým vodič zareaguje na nečakané situácie, čo môže viesť k zrážkam a nehodám.

Alkohol znižuje schopnosť kriticky a racionálne myslieť, čo môže viesť k riskantnému správaniu na ceste. V prípade nehody majú osoby pod vplyvom alkoholu vyššiu pravdepodobnosť vážnych zranení, pretože ich telo nereaguje prirodzene a intuitívne na nebezpečenstvo.

Vodič elektrickej kolobežky je povinný dodržiavať pravidlá ohľadom alkoholu, s výnimkou jazdy v obci a na cestičkách pre cyklistov. Množstvo alkoholu v tele nesmie prekročiť 0,24 miligramu etanolu na liter vydýchnutého vzduchu pri vykonaní dychových skúšok prístrojom, alebo 0,5 gramu etanolu na kilogram hmotnosti pri lekárskom vyšetrení zo vzorky krvi plynovou chromatografiou.

TIP OD NÁS: Kolobežka nie je hračka a rovnako ako auto môže byť zbraňou. A to hlavne, ak pri jej jazde nie sú dodržané pravidlá cestnej premávky. Takže jazdu na nej treba brať seriózne vážne a zodpovedne.
Uzatvoriť si  PZP je možné prostredníctvom kalkulačky Povinného zmluvného poistenia na našej stránke Finančný kompas, ktorá vám vypočíta výšku poistného.
 
Auto článku:  Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách