Zverejnené: 10.09.2024

Podmienky invalidity: Koľko percent je plný invalidný dôchodok?


Article image
Invalidný dôchodok predstavuje dávku, ktorá sa vypláca z invalidného poistenia. Toto poistenie je súčasťou dôchodkového systému. Ak ste boli zamestnancom, zamestnávateľ za vás odvádzal príspevky, alebo ste si invalidné poistenie platili ako samostatne zárobkovo činná osoba, prípadne ste ho platili dobrovoľne, v niektorých prípadoch ho mohol za vás odvádzať aj štát.

Hlavným cieľom invalidného dôchodku je poskytnúť poistencovi finančnú podporu v prípade, že dôjde k poklesu jeho schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť z dôvodu dlhodobého nepriaznivého zdravotného stavu.

Aké sú základné kritériá na priznanie invalidného dôchodku

Invalidita sa chápe ako dlhodobý nepriaznivý zdravotný stav, ktorý vedie k poklesu schopnosti pracovať o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou osobou. Lekár musí tento nepriaznivý stav posúdiť ako dlhodobý, čo znamená, že pretrváva viac ako rok.

Ak má osoba viacero závažných diagnóz, posudzujúci lekár zohľadňuje iba tú, ktorá je kľúčová pre pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť. Ostatné diagnózy môžu síce zvýšiť mieru poklesu, avšak maximálne o 10 %. Invalidný dôchodok patrí týmto osobám ako dávka vyplácaná z invalidného poistenia, ktoré je súčasťou dôchodkového poistenia.

Je potrebné mať odpracovaný dostatočný počet rokov. Potrebný počet odpracovaných rokov sa určuje podľa veku:
  • do 20 rokov – menej ako 1 rok,
  • od 20 rokov do 24 rokov – najmenej 1 rok,
  • nad 24 rokov do 28 rokov – najmenej 2 roky,
  • nad 28 rokov do 34 rokov – najmenej 5 rokov,
  • nad 34 rokov do 40 rokov – najmenej 8 rokov,
  • nad 40 rokov do 45 rokov – najmenej 10 rokov,
  • nad 45 rokov – najmenej 15 rokov.
Osoba má nárok na invalidný dôchodok aj vtedy, ak sa stala invalidnou v období, v ktorom je nezaopatreným dieťaťom a má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt. Nárok na invalidný dôchodok tejto fyzickej osobe vzniká najskôr odo dňa dovŕšenia veku 18 rokov.

Nárok na invalidný dôchodok má aj fyzická osoba, ak sa stala invalidnou počas doktorandského štúdia v dennej forme, nedovŕšila 26 rokov a má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt.
Poistencovi, ktorý sa stal invalidný v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania a fyzickej osobe, ktorá sa stala invalidná v období, v ktorom je nezaopatrené dieťa alebo doktorand v dennej forme štúdia a nedovŕšila 26 rokov veku, sa podmienka počtu rokov dôchodkového poistenia uvedená vyššie považuje za splnenú.

Určenie miery invalidity a proces hodnotenia zdravotného stavu

Váš zdravotný stav bude posúdený posudkovým lekárom príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne bez vašej osobnej prítomnosti, a to na základe lekárskych správ a údajov zo zdravotnej dokumentácie. Spísanie žiadosti o invalidný dôchodok a posúdenie zdravotného stavu posudkovým lekárom sa zvyčajne uskutoční v ten istý deň.

Posudkový lekár hodnotí závažnosť vášho zdravotného stavu a jeho dopad na schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť individuálne, pričom sa zameriava na rozhodujúce zdravotné postihnutie.

Žiadosť a proces schvaľovania žiadosti o invalidný dôchodok

Dôchodok si vybavíte priamo v pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta vášho trvalého bydliska. Termín si môžete rezervovať v Rezervačnom systéme Sociálnej poisťovne. Môžete si vybrať konkrétnu pobočku podľa miesta vášho trvalého pobytu. Rezervačný systém vám ponúkne presný deň a čas, ktorý vám vyhovuje. Po rezervovaní termínu v Rezervačnom systéme vám príde informácia o potvrdení termínu, tiež o dokladoch, ktoré sú potrebné pre spísanie žiadosti.

Doklady potrebné k vybaveniu žiadosti o invalidný dôchodok:
  • Platný občiansky preukaz alebo cestovný pas.
  • Vyplnené tlačivo Prehliadka zisťovacia – kontrolná, potvrdené ošetrujúcim lekárom.
  • Doklady o ukončení vzdelania (výučný list, maturitné vysvedčenie, diplom alebo potvrdenie školy odkedy – dokedy štúdium trvalo).
  • Ak ste sa narodili po roku 1963, doložiť aj potvrdenie o ukončení povinnej školskej dochádzky.
  • Ak ste muž, potrebujete vojenskú knižku alebo potvrdenie o trvaní výkonu vojenskej služby.
  • Evidenčný list dôchodkového poistenia potrebujete, ak budete aj naďalej pracovať. Predložiť ho musí váš zamestnávateľ, a preto je potrebné vopred zamestnávateľa informovať, že ste si požiadali o dôchodok.
  • Rodné listy detí, ale len:
    • ak ste cudzinec alebo ak sa vaše deti narodili v cudzine a neboli zapísané do osobitnej matriky,
    • ak ste dieťa prevzali do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov,
    • v prípade úmrtia dieťaťa pred dosiahnutím 18. roku veku,
    • ak dieťa bolo v starostlivosti inej osoby alebo ústavu.
  • Doklady preukazujúce obdobie zamestnania a výšku hrubých zárobkov, ktoré nie sú uvedené v Elektronickom účte poistenca (alebo vo Výpise z EUP).
  • Potvrdenie zamestnávateľa o období zamestnania pred 1. májom 1990 v štátoch, s ktorými Slovenská republika nemá uzavretú medzištátnu zmluvu o sociálnom zabezpečení.
  • Ak chcete zasielať dôchodok na účet v banke, je potrebné priniesť vyplnený a bankou potvrdený formulár, ktorý je zverejnený na webe Sociálnej poisťovne.
Lehota na rozhodnutie o priznaní invalidného dôchodku je 60 dní odo dňa spísania žiadosti o dôchodok. Rozhodnutie vám bude doručené poštou alebo do eSchránky, pokiaľ ju máte aktivovanú.

Výška invalidného dôchodku

Na výšku invalidného dôchodku má vplyv viacero faktorov. Jedným z nich je dĺžka obdobia dôchodkového poistenia, ktoré poistencovi vzniklo pred vznikom invalidity. K tomu sa pripočíta aj obdobie od vzniku nároku na invalidný dôchodok až do dosiahnutia dôchodkového veku.

Výška invalidného dôchodku závisí aj od miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, ktorú určuje posudkový lekár Sociálnej poisťovne. Dôležitým faktorom je aj výška hrubých zárobkov, ktoré žiadateľ získal počas svojho pracovného života.

Pri výpočte tejto dávky sa rozlišuje, či došlo k poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % a či ide o osobu staršiu ako 20 rokov.

Na určenie sumy invalidného dôchodku sa k obdobiu dôchodkového poistenia, ktoré poistenec získal pred vznikom invalidity, pripočíta tzv. pripočítané obdobie, t. j. obdobie od vzniku nároku na invalidný dôchodok do dňa dovŕšenia dôchodkového veku.
 
  • Ak ide o poistenca, ktorého schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť poklesla o viac ako 70 %, suma invalidného dôchodku sa určí ako:
POMB × ODP × ADH
POMB = priemerný osobný mzdový bod
ODP = súčet obdobia dôchodkového poistenia získaného ku dňu vzniku nároku na invalidný dôchodok a pripočítaného obdobia
ADH = aktuálna dôchodková hodnota ku dňu vzniku nároku na výplatu dôchodku
 
  • Ak ide o poistenca, ktorého schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť poklesla o viac ako 40 %, ale najviac 70 %, suma invalidného dôchodku sa určí ako
POMB × ODP × ADH × percentuálna miera poklesu
 
  • Ak ide o poistenca, ktorého invalidita vznikla v dôsledku stavu, ktorý si privodil poistenec sám požitím alkoholu alebo iných návykových látok, suma invalidného dôchodku sa určí ako
(POMB × ODP × ADH) / 2  
alebo
(POMB × ODP × ADH × percentuálna miera poklesu) / 2

Príklady výpočtu

Poistenec bol od 4. januára 2024 uznaný za invalidného s poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %.

Ku dňu vzniku invalidity získal 5 643 dní obdobia dôchodkového poistenia. Obdobie od vzniku invalidity do dovŕšenia dôchodkového veku predstavuje 2 060 dní, spolu to je 7 703 dní, to znamená 21,1042 rokov obdobia dôchodkového poistenia a pripočítaného obdobia (7 703 : 365 = 21,1042).

Hodnota jeho priemerného osobného mzdového bodu po úprave je 0,7874. Aktuálna dôchodková hodnota na rok 2024 je 17,7688 eur.

Suma invalidného dôchodku patriaca od 4. januára 2024 sa určí nasledovne: 0,7874 × 21,1042 × 17,7688 = 295,30 eur mesačne (po zaokrúhlení na 10 eurocentov nahor).

Suma invalidného dôchodku sa od 4. januára 2024 zvýšila o percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov určeného Štatistickým úradom Slovenskej republiky za prvý polrok kalendárneho roka 2023, teda o 14,5 % mesačnej sumy dôchodku, čo je o 42,90 eur mesačne na 338,20 eur mesačne.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

TIP OD NÁS: Invalidita vás môže pripraviť o možnosť zarábať, čo môže viesť k výraznému poklesu životnej úrovne. K zabezpečeniu finančnej stability je možnosť poistenia invalidity aj v komerčných poisťovniach. Tie ponúkajú rôzne varianty pripoistení, aby mohli klientom poskytnúť potrebné krytie. Existuje množstvo pripoistení invalidity.

Pri uzatváraní životného poistenia treba byť obozretný. Aby ste mali to najlepšie zabezpečenie, poraďte sa pred uzatvorením samotnej poistky s poistným odborníkom na Finančnom Kompase.

Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách