Zverejnené: 16.10.2024

Platnosť vodičského preukazu nad 70 rokov: Aké podmienky musíte splniť?


Article image
Povinnosť podstúpiť lekárske prehliadky pre vodičov je stanovená Zákonom o cestnej premávke. Táto požiadavka nie je na Slovensku novinkou, keďže v minulosti bola regulovaná vyhláškou č. 164/1997 Z.z. o zdravotnej spôsobilosti na vedenie motorového vozidla. Je dôležité sledovať termíny a odporúčania lekára, pretože pravidelná kontrola zdravia je základom pre bezpečné riadenie vozidla aj vo vyššom veku.


Ako dlho platí vodičský preukaz pre osoby nad 70 rokov

Vodičské preukazy s obmedzenou dobou platnosti je možné používať štandardne 15 rokov. Avšak, starší občania nad 65 rokov majú výnimku, pretože ich vodičský preukaz platí len 5 rokov. Pri žiadosti o nový preukaz musia títo občania vždy predložiť aj potvrdenie o spôsobilosti na šoférovanie od svojho lekára.

Vodiči, ktorí majú vodičské preukazy vydané pred 19. januárom 2013, musia absolvovať lekársku prehliadku najskôr dva mesiace pred dosiahnutím veku 65 rokov a najneskôr do dvoch mesiacov po dosiahnutí tohto veku. Potom sú povinní podrobiť sa tejto prehliadke každých päť rokov.

Po 70. roku musí byť platnosť vodičského preukazu potvrdená lekárskou prehliadkou každé 2 roky. Lekár vystaví osvedčenie, ktoré musíte doložiť k žiadosti o predĺženie platnosti vodičského preukazu.

Aké sú požiadavky na lekárske prehliadky

Po dosiahnutí 70 rokov musí vodič absolvovať pravidelné lekárske prehliadky v intervale každé 2 roky. Lekár vyhodnotí, či ste spôsobilý na vedenie motorového vozidla, pričom posudzuje váš zdravotný stav (zrak, sluch, pohyblivosť a ďalšie faktory).

Lekársku prehliadku realizuje lekár so špecializáciou v odbore všeobecné lekárstvo, ktorý sa zaoberá poskytovaním ambulantnej zdravotnej starostlivosti pre dospelých, alebo lekár so špecializáciou v odbore pediatria, ktorý sa venuje ambulantnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast.

Pri prehliadke lekár posudzuje:
  • zdravotný stav posudzovanej osoby so zameraním na choroby a poruchy, ktoré môžu ovplyvniť schopnosť viesť motorové vozidlá, a to buď ich vylúčením, alebo podmienením; taktiež sa hodnotia choroby a poruchy, ktoré ovplyvňujú zdravotnú spôsobilosť na vedenie motorových vozidiel, a spôsob ich posudzovania,
  • fyzikálne vyšetrenie, ako je orientačné vyšetrenie sluchu, zrakovej ostrosti, zorného poľa, rovnováhy a orientačné neurologické vyšetrenie; pri hodnotení sa zohľadňujú aj výsledky z preventívnej prehliadky podľa osobitného predpisu.
Ak lekárska prehliadka preukáže, že držiteľ vodičského oprávnenia je spôsobilý viesť motorové vozidlo len za určitých podmienok, orgán Policajného zboru obmedzí jeho vodičské oprávnenie tak, aby zodpovedalo jeho zdravotnému stavu.

Toto obmedzenie sa zaznamená vo vodičskom preukaze prostredníctvom špeciálneho kódu. Týmto spôsobom sa držiteľovi vodičského oprávnenia zakazuje viesť motorové vozidlo, pokiaľ nie sú splnené podmienky, na základe ktorých bolo jeho oprávnenie obmedzené.

Polícia má oprávnenie kontrolovať, či vodič disponuje dokladom o zdravotnej spôsobilosti. Ak vodič tento doklad nemá, môže mu byť uložená pokuta až do výšky 100 eur. Takýto vodič sa totiž dopúšťa priestupku, za ktorý mu môže byť v správnom konaní uložená pokuta do 100 eur, alebo v blokovom konaní do 50 eur.

Aký je proces obnovy preukazu vrátane potrebných dokumentov

Obnova vodičského preukazu je proces, ktorý závisí od viacerých faktorov, ako sú vek, zdravotný stav a kategória vodičského preukazu.

K obnove vodičského preukazu je potrebné doložiť:
  • platný občiansky preukaz,
  • potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti – pre osoby do 65 rokov nie je lekárska prehliadka nutná, Pre osoby nad 65 rokov je povinnosť priniesť lekárske potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti od všeobecného lekára,
  • pôvodný vodičský preukaz.
Riadna lehota na vydanie nového preukazu je zvyčajne 30 dní, no za vyšší poplatok je možné požiadať o zrýchlené vydanie do 2 dní.

Bezpečnostné opatrenia a odporúčania pre seniorov na cestách

Seniori môžu bezpečne cestovať, ak sa riadia základnými pravidlami a bezpečnostnými opatreniami. Prispôsobením sa svojim schopnostiam a aktuálnym podmienkam môžu znížiť riziká a udržať si nezávislosť aj vo vyššom veku. Bezpečnosť seniorov na cestách je veľmi dôležitá vzhľadom na ich zraniteľnosť a častejšie obmedzenú fyzickú kondíciu, reakčný čas a schopnosť jasne vidieť a počuť.

Bezpečnostné opatrenia a odporúčania pre seniorov na cestách:
  • Pravidelné lekárske prehliadky na kontrolu zraku, sluchu a reflexov sú nevyhnutné pre bezpečnú jazdu.
  • Pravidelná údržba vozidla zaistí, že brzdy, svetlá a ďalšie bezpečnostné zariadenia budú spoľahlivo fungovať.
  • Vyhnúť sa rušným cestám alebo obťažným križovatkám.
  • Vyhnúť sa jazde v noci, za hmly alebo daždivého počasia. Riadenie v týchto podmienkach môže byť pre staršie osoby ťažšie.
  • Pomalšia reakčná doba môže vyžadovať väčšiu vzdialenosť medzi vozidlami, aby bolo dosť času na reakciu.
  • Na zvýšenie bezpečnosti používajte asistenčné systémy, ako je sledovanie mŕtveho uhla, automatické núdzové brzdenie alebo udržiavanie v jazdnom pruhu.
TIP OD NÁS: Pre seniorov je kľúčové mať vhodné povinné zmluvné poistenie, ktoré zohľadňuje ich špecifické potreby a zabezpečuje bezstarostnú jazdu. Pri výbere PZP by ste mali venovať pozornosť cene, dostupným zľavám, rozsahu krytia a podmienkam poistenia. Nezabudnite pravidelne sledovať ponuky poisťovní, aby ste si zabezpečili najlepšie PZP pre vaše potreby.

Niektoré poisťovne poskytujú zľavy pre seniorov na základe ich veku alebo beznehodovej histórie. Je dôležité porovnať ponuky rôznych poisťovní a vybrať si tú najvýhodnejšiu.

Ako dôchodcovia by ste mali starostlivo zvážiť výber povinného zmluvného poistenia, pretože s pribúdajúcim vekom sa môže zvyšovať riziko nehôd. Správne zvolené PZP vám pomôže chrániť vaše financie a zabezpečiť bezstarostnú jazdu.

Uzatvoriť si PZP je možné prostredníctvom kalkulačky Povinného zmluvného poistenia na našej stránke Finančný kompas, ktorá vám vypočíta výšku poistného.

Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách