Zverejnené: 25.09.2024

Kedy môžem refinancovať hypotéku? Zistite, kedy je najvhodnejší čas


Article image
Refinancovanie hypotéky predstavuje presun vašej existujúcej hypotéky do inej banky, zvyčajne s cieľom získať lepšie podmienky. Ak máte pocit, že vaša súčasná hypotéka nie je pre vás výhodná, refinancovanie vám môže pomôcť ušetriť. Okrem možnosti získať výhodnejšiu úrokovú sadzbu je refinancovanie populárne aj z iných dôvodov, ako sú dlhšia doba fixácie hypotéky, nižšie mesačné splátky alebo získanie dodatočných finančných prostriedkov.

Kedy je najvhodnejší čas na refinancovanie hypotéky

Refinancovanie je vhodné pre tých, ktorým sa blíži koniec fixácie a úroková sadzba vo svojej banke im nevyhovuje. Týmto spôsobom si môžete zabezpečiť dĺžku fixácie úroku, ktorú vaša banka nemusí ponúkať.

Banka je povinná informovať vás o novej úrokovej sadzbe minimálne dva mesiace pred ukončením doby fixácie úroku. Na základe tejto sadzby vám budú vypočítané nové splátky hypotéky. Toto obdobie je ideálne na porovnanie ponúk od konkurenčných bánk, ak vám nová úroková sadzba nevyhovuje.

Refinancovanie hypotéky môže byť výhodné pre vás, ak nie ste spokojní so svojou bankou, ak potrebujete vyňať spoludlžníka pri rozvode, ak chcete zmeniť založenú nehnuteľnosť, alebo potrebujete úver navýšiť napríklad na rekonštrukciu bývania.

Aké sú výhody a nevýhody refinancovania

Refinancovanie je proces, pri ktorom si vezmete nový úver na splatenie už existujúceho úveru, pričom hlavným cieľom je často zlepšiť svoje finančné podmienky.

Výhody refinancovania
Refinancovanie je spôsob, ako zlúčiť viacero úverov do jedného s lepšími podmienkami, čo zjednoduší správu vašich financií a často aj zníži mesačné náklady.

Ak máte úver s vyššou úrokovou sadzbou, refinancovanie môže pomôcť znížiť vašu úrokovú sadzbu, čo následne vedie k nižším mesačným splátkam a celkovým nákladom na úver.

Refinancovanie vám tiež môže poskytnúť výhodnejšie podmienky, ako sú flexibilnejšie splátkové možnosti alebo odpustenie poplatku za predčasné splatenie.

Ak sa rozhodnete refinancovať na dlhšie obdobie alebo získať nižšiu úrokovú sadzbu, môže to uvoľniť viac prostriedkov vo vašom rozpočte.

Nevýhody refinancovania
Ak si zvolíte dlhšiu dobu splácania, vaše konečné mesačné splátky môžu byť nižšie, no celkové náklady na úver môžu byť vyššie.

Žiadosť o refinancovanie môže vyžadovať dôkladnú kontrolu vašej úverovej histórie.

Refinancovanie môže zahŕňať rôzne poplatky, ako sú poplatky za schválenie úveru, poplatky za ocenenie nehnuteľnosti a poplatky za advokáta. Tieto náklady znižujú úspory, ktoré by ste inak získali prostredníctvom nižšej úrokovej sadzby.

Niektoré úvery môžu mať sankcie za predčasné splatenie, čo môže zvýšiť náklady spojené s refinancovaním.

Aké kroky treba podniknúť pri refinancovaní

Refinancovanie úveru je proces, ktorý vyžaduje dôkladnú prípravu a plánovanie.
  • Zistite aktuálnu úrokovú sadzbu, zostatok úveru, zostávajúcu dobu splácania a akékoľvek poplatky spojené s predčasným splatením.
  • Rozhodnite sa, či chcete znížiť mesačné splátky, skrátiť dobu splácania, získať hotovosť alebo zlepšiť podmienky úveru.
  • Porovnajte úrokové sadzby rôznych bánk a využite online kalkulačky na porovnanie.
  • Budete musieť dokladovať výpisy z bankového účtu, daňové priznania, doklady o príjme a hodnotenie vašej nehnuteľnosti (ak refinancujete hypotéku).
  • Skontrolujte, či je vaša úverová história bezproblémová.
  • Rozhodnite sa, ktorá banka vám ponúka najvýhodnejšie podmienky.
  • Vyplňte žiadosť o refinancovanie a predložte všetky požadované dokumenty.
  • Banka má právo vykonať hodnotenie vašej nehnuteľnosti, ak je to súčasťou procesu refinancovania, a posúdiť vašu schopnosť splácať úver.
  • Dôkladne si preštudujte všetky podmienky nového úveru vrátane úrokovej sadzby, doby splácania, poplatkov a ďalších podmienok.
  • Ak bude vaša žiadosť schválená, budete musieť podpísať úverovú zmluvu. Uistite sa, že uhradíte všetky potrebné poplatky, ktoré môžu zahŕňať poplatky za uzatvorenie úveru, hodnotenie nehnuteľnosti alebo administratívne náklady.

Faktory, ktoré ovplyvňujú vhodnosť refinancovania hypotéky

Refinancovanie hypotéky môže byť výhodným krokom v rôznych situáciách, ale je dôležité zvážiť niekoľko faktorov predtým, než sa rozhodnete.

Jedným z hlavných dôvodov na refinancovanie je zníženie úrokovej sadzby. Ak sa úrokové sadzby na trhu znížili od doby, kedy ste si zobrali pôvodnú hypotéku, refinancovanie môže byť výhodné, pretože môže znížiť vaše mesačné splátky.

Refinancovanie hypotéky často zahŕňa rôzne poplatky, ako sú poplatky za uzavretie novej hypotéky, poplatky za odhad nehnuteľnosti a právne náklady. Je dôležité zvážiť, či úspory z nižšej úrokovej sadzby prekročia tieto náklady.

Ak sa rozhodnete predĺžiť dobu splácania hypotéky, aj keď dosiahnete nižšiu úrokovú sadzbu, vaše mesačné splátky môžu byť nižšie, avšak celková úroková záťaž môže byť vyššia. Aj keď skrátenie doby splácania môže viesť k vyšším mesačným splátkam, ale môže vám ušetriť na úrokoch.

Vaša bonita má významný vplyv na úrokovú sadzbu, ktorú získate pri refinancovaní. Vyššia bonita môže zabezpečiť lepšie podmienky a nižšie úrokové sadzby.

Znalecký posudok vašej nehnuteľnosti môže ovplyvniť vašu schopnosť refinancovať. Ak sa hodnota vašej nehnuteľnosti zvýšila, môžete mať nárok na výhodnejšie podmienky. Naopak, ak sa hodnota znížila, refinancovanie môže byť zložitejšie.

Ak nastanú zmeny vo vašich príjmoch alebo výdavkoch, môže to ovplyvniť vašu schopnosť splácať nové podmienky hypotéky. Je dôležité zvážiť, či si môžete dovoliť nové mesačné splátky.

Konzultujte s finančným poradcom alebo hypotekárnym odborníkom, aby ste získali komplexný prehľad o vašej situácii a zvážili všetky dostupné možnosti.

Ako získať lepšie podmienky pre refinancovanie

Ak máte záujem o získanie výhodnejších podmienok pri refinancovaní hypotéky, je dôležité zamerať sa na niekoľko kľúčových krokov a stratégií, ktoré vám môžu pomôcť dosiahnuť najlepšie možné podmienky.
  • Snažte sa znížiť úroveň svojich dlhov najmä na kreditných kartách, aby ste zlepšili svoju bonitu.
  • Uistite sa, že všetky svoje účty platíte včas, čím preukážete svoju spoľahlivosť pri splácaní záväzkov.
  • Kontaktujte rôzne banky, aby ste získali viacero ponúk.
  • Predbežné schválenie vám poskytne lepšiu predstavu o podmienkach refinancovania.
  • Menšie renovácie a vylepšenia nehnuteľnosti môžu zvýšiť jej hodnotu, čo môže viesť k výhodnejším podmienkam pri refinancovaní.
  • Ak sa hodnota vašej nehnuteľnosti zvýšila, nový odhad môže zlepšiť vaše šance na lepšie podmienky.

Na čo si dať pozor pri výbere novej hypotéky

Pri výbere novej hypotéky je nevyhnutné zvážiť viacero faktorov, aby ste sa vyhli nepríjemným prekvapeniam a zabezpečili si čo najvýhodnejšie podmienky.
  • Úroková sadzba patrí medzi najdôležitejšie faktory.
  • Dĺžka splácania hypotéky má vplyv na výšku mesačných splátok a celkové náklady na úroky.
  • Skontrolujte všetky poplatky spojené s hypotékou, ako sú poplatky za spracovanie, odhady nehnuteľnosti, zmluvné poplatky, poplatky za predčasné splatenie a podobne.
  • Zistite, či je možné hypotéku predčasne splatiť a aké náklady sú s tým spojené.
  • V niektorých bankách platí, že ak máte záujem o výhodnejšiu úrokovú sadzbu, je potrebné si hypotéku poistiť aj pre prípad úmrtia, invalidity alebo práceneschopnosti. Toto poistenie je určite užitočné a každý, kto spláca hypotéku, by ho mal zvážiť. Otázkou však ostáva, či je banka najvhodnejším miestom na uzatvorenie takéhoto poistenia.
  • Dôkladne si preštudujte podmienky hypotéky vrátane možností refinancovania, predlžovania doby splácania alebo úpravy splátok.
  • Banky (aj keď nie všetky) vyžadujú, aby ste si u nich otvorili bežný účet, ak máte záujem o hypotéku. Pri výbere banky je dôležité porovnať nielen poplatky, ale aj dostupné služby. Niektoré banky si účtujú mesačný poplatok za bežný účet vo výške 13 eur, zatiaľ čo iné ponúkajú bezplatný účet, ktorý zahŕňa zlatú platobnú kartu, cestovné poistenie a ďalšie doplnkové služby.
  • Overte si recenzie banky, od ktorej zvažujete hypotéku.
Refinancovanie je dôležitý finančný krok, preto si doprajte dostatok času na dôkladné preskúmanie všetkých možností.

Aké dokumenty je potrebné pripraviť pri refinancovaní

Aby sa proces refinancovania hypotéky urýchlil, je dôležité si pripraviť všetky dokumenty.
  • Osobné doklady, ako občiansky preukaz alebo pas, rodný list (môže byť potrebný v prípade, že sú aj ďalší spoludlžníci).
  • Doklady o príjme, ako pracovná zmluva alebo potvrdenie o zamestnaní, výplatné pásky za posledných 3 až 6 mesiacov, daňové priznanie za posledný rok alebo posledné 2 roky, ak ste podnikateľ alebo samostatne zárobkovo činná osoba.
  • Doklady k existujúcej hypotéke. Ako zmluva o pôvodnom úvere, potvrdenie o zostatku na úvere a výške aktuálnych mesačných splátok.
  • Podklady k nehnuteľnosti, ako kúpna zmluva, znalecký posudok (môže byť vykonaný odborníkom na odhady nehnuteľností, ak je to požadované bankou, kde úver refinancujete), výpis z katastra nehnuteľností dokladujúci vlastnícke práva, poistenie nehnuteľnosti (ak je vyžadované).
 
TIP OD NÁS: Refinancovanie hypotéky môže byť efektívny spôsob, ako znížiť svoje mesačné výdavky a zlepšiť si finančnú situáciu. Predtým, než sa rozhodnete pre refinancovanie úveru alebo úverov, je dôležité zvážiť všetky výhody a nevýhody a využiť našu Refinančnú kalkulačku, aby ste zistili, čo je pre vás najvhodnejšie.

Refinancovanie môže priniesť značné výhody, avšak je nevyhnutné dôkladne zvážiť všetky náklady a prínosy a porovnať ich s vašimi aktuálnymi podmienkami. Predtým, než sa rozhodnete, je múdre konzultovať s finančným poradcom alebo odborníkom na úvery z Finančného Kompasu.

Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách