Zverejnené: 05.09.2024

Investovanie do nehnuteľností: Ako využiť rastúci trh vo svoj prospech?


Article image
Investovanie do nehnuteľností patrí medzi obľúbené formy investovania a spôsob, ako dosiahnuť dlhodobý rast kapitálu a pasívny príjem. Základný rozdiel medzi investovaním do nehnuteľností a akcií spočíva v tom, že investovanie do nehnuteľností zahŕňa nákup nehnuteľností a ich prenájom, zatiaľ čo investovanie do akcií zahŕňa nákup malého podielu v spoločnosti.

Ak nekupujete nehnuteľnosť na bývanie, ale chcete zhodnotiť svoje finančné prostriedky, môžete správnym výberom investície výrazne zhodnotiť svoje prostriedky.

Aké sú hlavné výhody

Pri dlhodobom investovaní cena nehnuteľnosti rastie a okrem nárastu hodnoty nehnuteľnosti môžete získať pravidelný príjem z prenájmu. Ak nehnuteľnosť po piatich rokoch predáte, nemusíte platiť daň zo zisku.

Ak ste kúpu nehnuteľnosti zrealizovali cez hypotéku a dáte ju do podnájmu, tak vám ju spláca nájomca a vám po jej splatení zostane nehnuteľnosť vo vyššej hodnote, ako bol váš vklad pri kúpe.

Nehnuteľnosť môže slúžiť ako ochrana proti inflácii. Vlastníctvo nehnuteľnosti je vlastne ochrana proti inflácii, pretože hodnoty domov a nájmy zvyčajne rastú s infláciou.

Vlastníctvo nehnuteľnosti vám dáva pocit kontroly nad vašou investíciou, než kúpa podielov v spoločnostiach prostredníctvom akcií.

Dopyt po bytoch neustále rastie a vy tak svoju nadobudnutú nehnuteľnosť postupom rokov v prípade predaja zhodnotíte so ziskom. V prípade potreby môžete nehnuteľnosť použiť aj pre vlastné bývanie.

Aktuálne štatistiky a analýzy o raste trhov s nehnuteľnosťami

Trh s nehnuteľnosťami na Slovensku v posledných rokoch zaznamenal významné zmeny a vývoj, ktorý je ovplyvnený viacerými faktormi vrátane ekonomických podmienok, úrokových sadzieb, inflácie a dopytu po nehnuteľnostiach.

Aktuálne je na slovenskom realitnom trhu najväčší dopyt po novostavbách a zrekonštruovaných bytoch. Záujem je aj o byty v pôvodnom stave, ktoré vyžadujú rekonštrukciu. Kvalitné nehnuteľnosti budú cenovo narastať. Zníženie ceny bude reálne len pri nehnuteľnostiach, ktoré majú väčšie nedostatky a je potrebná vyššia nákladovosť na ich úpravu.

Vývoj cien nehnuteľností na bývanie v SR

Rok, štvrťrok Eura za m2 Zmena v %
1Q 2024 2 423 -5,2
2Q 2024 2 462 -1,3
     
2023 2 480 -6
4Q 2023 2 433 -8,6
3Q 2023 2 438 -10,2
2Q 2023 2 494 -6,6
1Q 2023 2 556 1,8
     
2022 2 639 21,3
4Q 2022 2 661 15
3Q 2022 2 714 21,9
2Q 2022 2 671 25,5
1Q 2022 2 510 23,3
     
2021 2 176 23,5
4Q 2021 2 314 24,9
3Q 2021 2 225 24,2
2Q 2021 2 128 22,9
1Q 2021 2 035 21,8
Zdroj: NBS
 

Praktické rady pre začínajúcich investorov

Ak zvažujete investíciu do nehnuteľností, je dôležité pochopiť, do ktorých nehnuteľností investovať a ako narábať s bankovými úrokmi. Výber správneho typu nehnuteľnosti je kľúčom k úspechu vašej investície.

Skôr, ako sa rozhodnete pre kúpu investičnej nehnuteľnosti, poraďte sa s investičným poradcom. Nehnuteľnosti nie sú rýchlo likvidné. Akcie môžete predať v priebehu niekoľkých sekúnd, predaj nehnuteľnosti však trvá o niečo dlhšie.

Trh s nehnuteľnosťami ako celok má tendenciu byť oveľa menej volatilný ako akciový trh. Môže to byť spôsobené tým, že predaj nehnuteľnosti trvá dlhšie, zatiaľ čo akcie môžete predať za pár sekúnd, ale aj tým, že ľudia sa o nehnuteľnosť nie vždy zaujímajú.

Pri investovaní do nehnuteľností je často potrebné využiť úverové financovanie. Bankový úrok hrá dôležitú úlohu pri výpočte návratnosti investícií. Preto je dôležité získať tie najlepšie podmienky úveru.
Investícia do nehnuteľností je dlhodobé investovanie. S nárastom inflácie môže hodnota vášho majetku stúpať. To znamená, že v priebehu času sa váš finančný zisk zvýši a vy budete inkasovať vyššie nájomné, zatiaľ čo výška splátok vašej hypotéky klesne, alebo zostane rovnaká.

Investovanie do komerčných nehnuteľností, ako sú kancelárske priestory a obchody, môže ponúknuť vyššie výnosy, avšak so sebou nesie aj väčšie riziko. Tieto nehnuteľnosti sú často spojené s dlhodobými nájomnými zmluvami, čo môže zabezpečiť stabilný príjem. Predtým, než sa rozhodnete investovať, je nevyhnutné vykonať podrobnú analýzu trhu a dopytu po komerčných priestoroch v konkrétnej lokalite.

Aké kroky je potrebné podniknúť pri výbere vhodnej nehnuteľnosti

Pri výbere vhodnej nehnuteľnosti je dôležité prejsť niekoľkými krokmi, aby ste si zaistili, že nájdete nehnuteľnosť, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám. Pri kúpe nehnuteľnosti je veľmi dôležité poznať faktory, ktoré ovplyvňujú jej hodnotu.

Vyhľadajte nehnuteľnosti na online portáloch, kde môžete filtrovať výsledky podľa vašich kritérií. Oslovte realitného makléra, ktorý vám môže pomôcť nájsť nehnuteľnosť podľa vašich požiadaviek.
Navštívte viacero nehnuteľností, aby ste získali lepšiu predstavu o možnostiach na trhu a porovnali ceny a stav jednotlivých nehnuteľností.

Dôkladne si prezrite technický stav bytu. Na prehliadku bytu si zoberte odborníka z oblasti stavebníctva. Všímajte si, či sa v byte nedrží pleseň, nepraskajú steny, aké má nehnuteľnosť podlahy, okná, príslušenstvo, rozvody elektriny, vody, plynu a tepla.

Preverte občiansku vybavenosť, možnosti parkovania, či sa v blízkosti nachádza verejná doprava.

Nehnuteľnosť si preverte aj z právneho hľadiska, to znamená, kto je majiteľ, či nie je zaťažená vecným bremenom alebo exekúciou. Zistíte to z výpisu z listu vlastníctva z katastra nehnuteľnosti.

TIP OD NÁS: Investovanie do nehnuteľností je možné aj bez toho, aby ste ich museli kupovať, starať sa o nich a to prostredníctvom realitných fondov. Investovanie do nehnuteľností pomocou realitného fondu je jednou z možností, ako sa môžete podieľať na príjmoch z prenájmu konkrétnych nehnuteľností.

Investovaním do realitného fondu by ste mali uchrániť svoje peniaze pred znehodnotením. Neexistuje ideálna investícia, ktorá by vám poskytla vysoký výnos a nízke riziko. Aj pri realitných fondoch musíte počítať s určitými nevýhodami či obmedzeniami.

Preto, ak máte záujem o investíciu do nehnuteľností, kontaktujte nás na Finančnom Kompase, kde vám naši investiční poradcovia poskytnú kompletné poradenstvo.
 
Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách