Zverejnené: 09.09.2024

Q ratio


Q ratio - Tobinovo Q je pomer medzi trhovou hodnotou fyzického aktíva a jeho reprodukčnou hodnotou. Tento koncept prvýkrát predstavil Nicholas Kaldor v roku 1966 vo svojom článku s názvom: Marginálna produktivita a makroekonomické teórie distribúcie: komentár k Samuelsonovi a Modiglianimu.

Tento ukazovateľ slúži na predpovedanie, či sa kapitálová investícia zvýši alebo zníži. Tobinovo Q, ktoré vyvinul laureát Nobelovej ceny za ekonómiu James Tobin, sa vypočítava ako pomer medzi ekonomickou hodnotou aktív investovaných spoločnosťami a cenou potrebnou na ich nahradenie.

Na jeho výpočet je potrebné sčítať hodnotu aktív spoločnosti a jej záväzkov, a následne túto sumu vydeliť čistými aktívami spoločnosti.

Ak sa aplikuje tento pomer na hodnotu akcií danej spoločnosti, zistí sa, že ak je Q väčšie ako jedna, akcia je považovaná za nadhodnotenú, čo znamená, že jej trhová cena prevyšuje hodnotu vlastného imania. Ak je Q menšie ako jedna, akcia je podhodnotená, čo naznačuje, že jej trhová hodnota je nižšia ako hodnota vlastného kapitálu.
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách