Zverejnené: 19.08.2024

Daňové povinnosti pracujúceho dôchodcu: Aké dane musí odviesť?


Article image
Mnohí dôchodcovia okrem poberania dôchodku získavajú počas roka aj iné príjmy, ktoré podliehajú dani z príjmov. Môže ísť predovšetkým o príjmy z vedľajšej činnosti, napríklad z pracovného pomeru alebo z dohôd o vykonaní práce, dohôd o pracovnej činnosti a živnostenské príjmy. Či už z hlavného zamestnania, živnosti alebo len takzvaného príjmu, pre zdaňovanie dôchodcov platia v porovnaní s bežnými daňovníkmi iné pravidlá.

Výhody podania daňového priznania

Daňové priznanie za rok 2023 nemuseli podávať pracujúci dôchodcovia, ak ich príjmy zo závislej činnosti v roku 2023 nepresiahli 2 461,41 eur. Ak im však zamestnávateľ zrazil z príjmu preddavky na daň, bolo výhodné, aj keď ich zdaniteľné príjmy nepresiahli 2 461,41 eur, podať daňové priznanie za príjem FO typ A.

V podanom daňovom priznaní dôchodcovi vznikol preplatok na dani. Daňový úrad preplatok vracia na základe žiadosti o vrátenie preplatku, ktorá je súčasťou daňového priznania. Preplatky na dani daňový úrad vráti len vtedy, ak presiahli 5 eur. Ak je daňový preplatok nižší ako 5 eur, o vrátenie dane žiadať nebolo potrebné.

Dôchodcovia a uplatňovanie nezdaniteľných častí základu dane na daňovníka

Ide o daňovníkov, ktorí sú na začiatku zdaňovacieho obdobia poberateľom starobného dôchodku, vyrovnávacieho príplatku alebo predčasného starobného dôchodku zo sociálneho poistenia, starobného dôchodkového sporenia alebo dôchodku zo zahraničného povinného poistenia rovnakého druhu alebo výsluhového dôchodku alebo obdobného dôchodku zo zahraničia, alebo ak im dôchodok bol priznaný spätne k začiatku zdaňovacieho obdobia, teda k 1.1.2023.

Poberateľ dôchodku, ak bol poberateľom tohto dôchodku k 1.1.2023, mal nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane iba v prípade, že ročná suma vyplateného dôchodku v roku 2023 v úhrne nepresiahla sumu 4 922,82 eur. Potom nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka predstavuje rozdiel medzi sumou 4 922,82 eur a vyplatenou sumou dôchodku.

Použitie typov daňových priznaní

Ak dôchodca dosahuje príjmy len z činnosti vyživovanej osoby – t. j. skončením pracovného pomeru na základe pracovnej zmluvy alebo dohody o vykonaní práce, podá daňové priznanie k dani z príjmov FO typ A. Ak poberá aj iné druhy zdaniteľných príjmov, napríklad príjmy z prenájmu nehnuteľnosti, alebo príjmy z nepeňažných výhier, alebo príjmy z predaja nehnuteľnosti, alebo príjmy z vyplatenia akcií, podá daňové priznanie podľa Daň z príjmu FO typ B.

Nezdaňované príjmy

Dôchodkové dávky vyplácané na Slovensku a dávky rovnakého druhu vyplácané z povinného zahraničného poistenia sú od dane z príjmov oslobodené.
Ide o dôchodkové dávky, ako napr.:
  • starobný dôchodok,
  • predčasný starobný dôchodok,
  • invalidný dôchodok,
  • vdovský a vdovecký dôchodok,
  • sirotský dôchodok,
  • výsluhový dôchodok,
  • rodičovský dôchodok.

Príklady na vyplnenie daňového priznania

Dôchodca v roku 2022 okrem starobného dôchodku vo výške 450 eur mesačne (plus 13. dôchodok v rovnakej sume) získal aj príjem zo závislej činnosti na základe uzatvorenej dohody o pracovnej činnosti, ktorý za 8 mesiacov dosiahol celkovú sumu 1 600 eur. Zamestnávateľ mu z tejto sumy zrazil preddavky na daň vo výške 304 eur. Dôchodca si uplatnil odvodovú úľavu, čo znamená, že neplatil poistné z príjmu do 200 eur.

Starobná dôchodkyňa poberá príspevok na osobnú asistenciu pre osobu s ťažkým zdravotným postihnutím. V roku 2023 poberala tento príspevok vo výške 4 896 eur. Na tento príjem uplatňuje paušálne výdavky vo výške 60 % z celkových príjmov. Celková suma jej dôchodku za rok 2023 činí 8 880 eur, čo znamená, že dôchodkyňa nemá nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka. Okrem toho dôchodkyňa nepoukazuje podiel zaplatenej dane neziskovej organizácii.

Zdroj: Finančná správa
 
TIP OD NÁS: Aby ste nemuseli pracovať na dôchodku, zabezpečte sa už počas aktívnych rokov svojho života. Sporenie v druhom pilieri je bez poplatkov a vaše príspevky sú efektívnejšie rozdelené. Okrem toho ponúka významnú výhodu dedenia úspor, ktoré si počas aktívneho pracovného života nahromadíte.

Tretí pilier je dobrovoľný, avšak poskytuje možnosť využiť daňové výhody a zamestnávateľ môže prispieť na vaše dôchodkové úspory, čím ich výrazne navýši.

Ak máte možnosť ušetriť nejaké peniaze navyše, mali by ste zvážiť aj samostatné sporenie alebo investovanie. Stačí sa poradiť s odborníkmi na Finančnom Kompase. Radi vám poradíme, ako efektívne zhodnotiť svoje peniaze.
 
Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách