Zverejnené: 21.08.2024

John Stuart Mill


John Stuart Mill bol anglický filozof, ekonóm a predstaviteľ utilitarizmu. V reformnom veku 19. storočia bol prominentným publicistom a ako logik a etický teoretik zostáva trvalým záujmom. Je známy najmä svojou prácou o slobode, utilitarizme a úlohe individuálnych práv v spoločnosti. Ako parlamentný kandidát sa aktívne zúčastnil na diskusiách, ktoré predchádzali schváleniu reformného zákona z roku 1867, a pomohol získať z vlády niekoľko užitočných úprav zákona na predchádzanie korupčným praktikám.

Bol zástancom rodovej rovnosti. V knihe The Subject of Women, ktorú napísal spolu so svojou manželkou Harriet Taylor Millovou, argumentuje za rovnaké práva žien, vrátane práva voliť a plne sa zúčastňovať na živote spoločnosti. Mill veril, že právna a sociálna podriadenosť žien je nesprávna, a že rovnosť medzi pohlaviami bude prínosom pre celú spoločnosť.

Mill vo svojej knihe Utilitarizmus z roku 1863 tvrdí, že najlepší čin je ten, ktorý maximalizuje celkové šťastie alebo najväčšie dobro pre najväčší počet. Vo svojom diele O slobode obhajuje ochranu individuálnych slobôd pred spoločenskými a vládnymi zásahmi. Hovorí, že jednotlivci by mali mať možnosť konať, ako chcú, pokiaľ ich konanie nespôsobí škodu iným.


 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách