Zverejnené: 21.10.2024

James A. Robinson


James A. Robinson je britsko-americký politológ, ekonóm a spolu s Daronom Acemogluom a Simonom Johnsonom nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu za rok 2024 (cena Sveriges Riksbank za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela) pre štúdie o tom, ako sa formujú inštitúcie a ovplyvňujú prosperitu.

Robinson, Acemoglu a Johnson získali ocenenie od Kráľovskej švédskej akadémie vied, ktorá udeľuje Nobelovu cenu za ekonómiu, za ich zistenie, že spoločnosti s politickými a ekonomickými inštitúciami, ktoré účinne obmedzujú účasť občanov na vláde a využívajú ich na prospech vládnucej elity, sú historicky a v súčasnosti menej prosperujúce než tie, ktoré majú inkluzívnejšie inštitúcie.

Jedným z kľúčových vysvetlení sú pretrvávajúce rozdiely v spoločenských inštitúciách. James A. Robinson, Daron Acemoglu a Simon Johnson sa vo svojom výskume zamerali na rôzne politické a ekonomické systémy, ktoré zaviedli európski kolonizátori, a preukázali súvislosť medzi inštitúciami a prosperitou. Taktiež vyvinuli teoretické nástroje, ktoré objasňujú, prečo rozdiely v inštitúciách pretrvávajú a akým spôsobom sa môžu inštitúcie transformovať.


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách