Zverejnené: 08.10.2024

Harry Markowitz


Otec modernej teórie portfólia (MPT), americký ekonóm Harry Markowitz, je nositeľom Nobelovej ceny. Narodil sa 24. augusta 1927 a jeho najvýznamnejšia tvorba vyšla v 50. rokoch 20. storočia. Markowitz preukázal, že diverzifikácia môže znížiť riziko portfólia bez toho, aby to nevyhnutne ovplyvnilo očakávaný výnos.  Podľa tejto teórie by investori mali kombinovať rôzne aktíva vzhľadom na očakávaný výnos a riziko jednotlivých aktív, aby sa minimalizovalo celkové riziko portfólia.

Markowitz predstavil koncept takzvanej efektívnej hranice (Efficient Frontier), ktorá zobrazuje optimálnu kombináciu aktív pre danú mieru rizika.  Investori by mali zostaviť portfólio, ktoré sedí na tejto hranici, aby maximalizovali očakávané výnosy pre dané riziko.

Za svoje príspevky k teórii finančných trhov a investícií získali Harry Markowitz a kolegovia ekonómovia William Sharpe a Merton Miller v roku 1990 Nobelovu cenu za ekonómiu. Markowitzovi sa dostalo uznania najmä za jeho prínos k rastu teórie portfólia.
 

 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách