Zverejnené: 09.08.2024

Štátne dlhopisy


Štátne dlhopisy, známe aj ako vládne dlhopisy, sú finančné nástroje, ktoré vláda vydáva na získanie potrebných finančných prostriedkov. Keď vláda čelí potrebám financovania svojich výdavkov a nemá dostatočné príjmy z daní alebo iných zdrojov, rozhodne sa emitovať dlhopisy, ktoré môžu zakúpiť investori, ako sú jednotlivci, inštitúcie alebo iné štáty. Tieto dlhopisy predstavujú formu dlhu, ktorý vláda splatí v dohodnutom termíne spolu s úrokmi.

Emitentom štátnych dlhopisov je vláda. Suma, ktorú investor získa späť po splatnosti dlhopisu sa nazýva nominálna hodnota. Táto hodnota je zvyčajne pevne stanovená. Úroková sadzba, Vláda vypláca držiteľom dlhopisov kupóny (úroková sadzba) na pravidelnej báze napríklad ročne alebo polročne kupóny. Po dobe splatnosti počas ktorej je dlhopis platný, vláda splatí nominálnu hodnotu dlhopisu držiteľovi.

Štátne dlhopisy sú považované za jednu z najbezpečnejších investičných možností, keďže sú zabezpečené vládou. V prípade rozvinutých krajín je pravdepodobnosť, že nebudú splatené, veľmi nízka.

Typy štátnych dlhopisov:

  • Krátkodobé dlhopisy (pokladničné poukážky) so splatnosťou do jedného roka.
  • Strednodobé dlhopisy so splatnosťou od jedného do desiatich rokov.
  • Dlhodobé dlhopisy so splatnosťou viac ako desať rokov.


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách