Zverejnené: 18.10.2024

Prima banka od 4.11.2024 spúšťa okamžité platby


Article image
Prima banka dnes zverejnila nový sadzobník poplatkov s platnosťou od 4.11.2024, kde banka potvrdila spustenie okamžitých platieb s plnou funkcionalitou. To znamená, že klienti budú môcť prijímať okamžité platby, ale aj odosielať takéto platby do iných bánk, ktoré sú súčasťou systému okamžitých platieb.

Platobné služby bezhotovostné

Príkaz na úhradu (vrátane príkazu na úhradu v rámci banky)/príkaz na okamžitú úhradu bude za poplatok 0,26 eur v prípade zadania elektronicky.

Poplatok 6,00 eur bude v prípade zadania príkazu na úhradu v pobočke banky.
Poplatky sú účtované, pokiaľ nie sú zahrnuté v mesačnom poplatku za vedenie účtu.

Poplatok za zisťovanie informácií o príkaze na úhradu/okamžitú úhradu bude za poplatok 20,00 eur.

Európska únia nariaďuje bankám v členských štátoch, aby zaviedli okamžité platby. Banky musia povinne začať prijímať okamžité platby najneskôr do 9. januára 2025 a odosielanie musia zaviesť do 9. októbra 2025. Medzi banky, ktoré zatiaľ neponúkajú zrýchlené platby, sa radia 365 bank, Poštová banka, mBank a Štátna pokladnica. Tieto inštitúcie plánujú spustenie okamžitých platieb v roku 2025.

Okamžité platby predstavujú pre ECB významnú tému, keďže jednou z jej hlavných úloh je zabezpečiť bezpečné a efektívne elektronické platby v eurách. Pri okamžitých platbách sú prostriedky na účte príjemcu dostupné v priebehu niekoľkých sekúnd, nepretržite, 24 hodín denne, 365 dní v roku. Okamžité platby umožňujú posielať a prijímať elektronické platby v eurách kedykoľvek a odkiaľkoľvek. V niektorých krajinách už táto služba funguje.

Porovnať všetky účty a ich poplatky môžete TU.

Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách