Zverejnené: 19.09.2024

Pomoc od štátu pri povodniach. Ako požiadať o dotáciu?


Article image
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny poskytuje jednotlivcom dotácie na kompenzáciu škôd spôsobených povodňami. Informovalo o tom v utorok 17.9.2024 na sociálnej sieti Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Žiadosti sa podávajú prostredníctvom Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Fyzická osoba musí predložiť žiadosť o dotáciu do troch mesiacov od vyhlásenia mimoriadnej situácie, ktorá sa týka daného územia. V rámci tejto vyhlásenej mimoriadnej situácie je možné poskytnúť dotáciu maximálne vo výške 1 500 eur. O dotáciu je možné požiadať dvakrát, ak sú škody na majetku

O dotáciu môže požiadať akákoľvek plnoletá osoba, ktorá žije v domácnosti. V rámci jednej domácnosti môže byť žiadateľom iba jeden člen, pretože sa hodnotí situácia celej domácnosti. Je dôležité zdôrazniť, že žiadateľ o dotáciu nesmie mať žiadne dlhy voči zdravotnej poisťovni, sociálnej poisťovni ani štátnemu rozpočtu, a nemôže byť voči nemu vedený výkon rozhodnutia (napríklad exekúcia).

Dôležitým faktorom je aj to, či bola poškodená nehnuteľnosť využívaná na trvalé bývanie. Dotácia sa poskytne len na škody, ktoré vznikli v dome alebo byte, nie na vonkajších objektoch (napríklad garáž, plot, záhrada a pod).

Každá domácnosť zasiahnutá záplavami má možnosť využiť finančné prostriedky na opravu alebo zakúpenie zariadení, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie základných životných potrieb. Medzi tieto zariadenia patrí napríklad kotol na kúrenie, ohrev vody, sporák či práčka. Finančné prostriedky môžu byť tiež použité na obnovu bytového fondu, ak bol byt alebo rodinný dom poškodený v dôsledku živelnej pohromy.

Dotácia sa neposkytuje na splácanie úverov, pôžičiek a úrokov z prijatých úverov a pôžičiek alebo riešenie dlhodobej nepriaznivej sociálnej situácie.

O ďalšie financie na nákup materiálu pre svojich občanov sa môžu podľa rezortu práce uchádzať aj samotné obce. Finančný príspevok pre obce je 15-tisíc eur.

Možnosť čerpať financie z eurofondov

Pri veľkých škodách po povodniach môžu členské štáty EÚ čerpať financie z eurofondov. Podľa vyjadrenia ministra MIRRI Richarda Rašiho, v prípade splnenia podmienok veľkosti škôd by bolo na zvládanie dôsledkov súčasných povodní na Slovensku možné využiť aj Fond solidarity Európskej únie.  Pokiaľ by tieto povodne spôsobili škody, ktoré sú vyššie ako 1,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) daného regiónu, tak je možné žiadať aj o špeciálne finančné prostriedky z európskeho fondu solidarity.

Fond solidarity bol vytvorený na podporu členských štátov a kandidátskych krajín EÚ, ktoré postihli závažné prírodné katastrofy, ako sú povodne, požiare alebo zemetrasenia. Ročný objem fondu sa pohybuje okolo jednej miliardy eur.

Ako požiadať o dotáciu

Žiadosť sa podáva na predpísanom tlačive. K žiadosti je potrebné doložiť aj čestné vyhlásenie o tom, že občan má vysporiadané vzťahy so štátnym rozpočtom a čestné vyhlásenie, že voči nemu nie je vedený výkon rozhodnutia.

Originál vyplnenej a podpísanej žiadosti a vyhlásenia je potrebné zaslať poštou na UPSVaR v meste bydliska alebo osobne.

Zdroj: MPSVR SR

Autor článku: Iveta Hudáková

 
 



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách