Zverejnené: 18.09.2024

Máte poistený svoj domov? Nepodceňujte to, môže sa vám to vypomstiť


Article image

Aktuálne počasie snáď naháňa strach každému z nás. V prvom rade myslíme na svoje zdravie ale aj na svoj domov. Strata strechy nad hlavou je stresujúca pre všetkých. Správny postup pri hlásení škodovej udalosti môže uľahčiť riešenia a urýchliť celý proces. Nezáleží na tom, či hovoríme o našom domove, aute alebo iných hodnotných veciach, prirodzene sa snažíme zachovať ich kvalitu.

Škody na domoch, bytoch a domácich zariadeniach, ktoré vznikli v dôsledku silného dažďa, búrky alebo víchrice, budú pokryté poistením nehnuteľnosti a domácnosti, ktoré poskytuje ochranu proti škodám spôsobeným živelnými udalosťami. Poškodené vozidlá budú hradené z havarijného poistenia, ktoré takisto kryje škody spôsobené prírodnými katastrofami.

Povodeň je termín, ktorý sa používa na označenie situácie, keď voda z rôznych zdrojov (ako sú rieky, jazerá alebo zrážky) prekročí svoje normálne hranice a spôsobí záplavy. Tento jav môže mať rôzne príčiny, vrátane silných dažďov, topenia snehu alebo porúch v systémoch správy vody. Povodne môžu spôsobiť vážne škody na majetku a infraštruktúre a môžu mať závažné následky pre životné prostredie a obyvateľstvo.

Záplava nastáva, keď sa na poistenom území vytvorí súvislá vodná plocha, ktorá na danom mieste alebo v jeho blízkosti zostáva stáť alebo prúdi po určitý čas. K jej vzniku dochádza v dôsledku prírodných udalostí, ako sú prívalové dažde alebo topenie snehu. V prípade zaplavenia domu môže dôjsť k navlhnutiu obvodových múrov a poškodeniu vybavenia domácnosti.

Poistenie nehnuteľnosti a domácnosti

Poistenie nehnuteľnosti sa vzťahuje na škody, ktoré sa týkajú samotnej budovy a jej stavebných komponentov, ako sú napríklad vlhké steny, podmyté základy, poškodené múry alebo inštalácie spôsobené silným prúdom vody. Pri podávaní žiadosti o náhradu poisťovňa pokrýva náklady na sušenie múrov a ich opravy, a môže tiež zabezpečiť dočasné ubytovanie pre rodinu, ak je nehnuteľnosť neobývateľná.

Poistenie domácnosti chráni váš hnuteľný majetok, vrátane nábytku, domácich spotrebičov a športového vybavenia. Odporúčame zvoliť komplexné poistenie nehnuteľnosti a jej vnútorného vybavenia pri uzatváraní poistnej zmluvy. Zariadenie vášho domu alebo bytu má určite značnú hodnotu, a preto vám správna kombinácia poistení pomôže vyhnúť sa nepríjemným prekvapeniam.

Poistenie majetku uzatvorené na poslednú chvíľu nemá význam, pretože škody spôsobené povodňou alebo záplavou nie sú kryté, ak sa vyskytnú v priebehu desiatich dní od uzavretia poistenia. Ak je na danom území vyhlásená meteorologická výstraha, vzniká výluka, pretože v takom prípade nejde o náhodnú udalosť, čo je jednou z podmienok poistenia.

Poistenie v rizikovej lokalite

Poisťovne pri stanovovaní podmienok poistnej zmluvy zvyčajne vychádzajú z povodňových máp. Na základe vašej lokality vám určia podmienky, a môže sa stať, že váš dom nebude možné poistiť. To sa často týka nehnuteľností nachádzajúcich sa v oblastiach s vysokým rizikom povodní alebo záplav.

Poistenie proti živelným pohromám predpokladá, že tieto udalosti budú nečakané, čo však v záplavových oblastiach neplatí. Poistenie spravidla kryje len náhodné škody a pravidelne sa opakujúca povodeň na tom istom mieste už náhodnou udalosťou nie je. Napriek tomu je možné s niektorými poisťovňami dohodnúť výnimku, avšak počítajte s tým, že poistné bude výrazne vyššie

Hlásenie škodovej udalosti

Škodovú udalosť vo väčšine prípadov nemusíte hlásiť osobne na pobočke, stačí aj telefonicky alebo prostredníctvom online formulára. Ak po vzniku škody nebudete vedieť, čo presne máte robiť a ako máte postupovať, kontaktujte asistenčnú službu vašej poisťovne. Asistenčné služby v oblasti poistenia majetku vám môžu poskytnúť pomoc a podporu v prípade rôznych nepríjemných okolností.

Ak vám zaplaví dom, pivnicu alebo garáž, mali by ste podniknúť všetky kroky, aby ste zabránili šíreniu škôd. Poškodené veci však odporúčame nevyhadzovať až do ukončenia kontroly. Škody spôsobené povodňami musíte nahlásiť svojej poisťovni. Vyžaduje sa zoznam poškodených vecí a rozsah poškodenia a odporúča sa vytvoriť si vlastnú fotodokumentáciu.

Pri  poškodení motorového vozidla v dôsledku živelnej udalosti, celú situáciu zdokumentujte fotografiami alebo videom a počkajte na obhliadku poisťovne na zistenie rozsahu škody. Ak sa s vozidlom nedá pohnúť, zabezpečte odtiahnutie vozidla cez asistenčnú službu do servisného strediska na diagnostiku.

Pravidelne aktualizujte poistnú zmluvu

V prípade poistenia nehnuteľnosti a domácnosti je dôležité pravidelne aktualizovať poistnú zmluvu. Dbajte na správne stanovenie poistných súm samotnej nehnuteľnosti, ale aj domácnosti, a zamerajte sa tiež na limity plnenia pre jednotlivé riziká. Tie sa odvíjajú od hodnoty nehnuteľnosti a v prípade, že je nehnuteľnosť či domácnosť podhodnotená, nemusí vám byť vyplatená dostatočná suma na opravy.

Ceny nehnuteľností rastú a s nimi rastie aj hodnota vášho domu alebo bytu. Aj každú rekonštrukciu domu či bytu by ste mali premietnuť do zvýšenia poistných súm, aby vám na zmluve nevznikalo podpoistenie. Staré zmluvy je preto potrebné prepracovať. Prehodnotiť nastavenia výšky poistného krytia sa odporúča aspoň raz za 5 rokov.

TIP OD NÁS: Pocit istoty a pokoja prichádza s vedomím, že váš dom a majetok sú chránené pred nečakanými udalosťami. Je dôležité neprehliadať význam poistenia domu, pretože vlastniť nepoistenú nehnuteľnosť môže viesť k vážnym finančným ťažkostiam v prípade neočakávaných situácií.

Ak dôjde k poškodeniu alebo zničeniu vášho domu, náklady na opravy alebo výstavbu novej nehnuteľnosti môžu byť veľmi vysoké. Poistenie domu pokryje tieto náklady, čím vás ochráni pred finančnými stratami.
V prípade, že máte hypotéku, vaša banka alebo veriteľ môže požadovať, aby ste mali poistenie nehnuteľnosti. V prípade zničenia nehnuteľnosti poskytuje poistenie veriteľovi istotu, že úver bude splatený.

Pri poistení nehnuteľností je mimoriadne dôležité monitorovať zmeny v cenách nehnuteľností, aby ste predišli podpoisteniu. Ak vaša poistná zmluva nezahŕňa indexáciu, je pravdepodobné, že vaša nehnuteľnosť je podpoistená.

Ak máte pochybnosti o kvalite poistenia vášho domu alebo bytu, neváhajte nás kontaktovať na Finančnom Kompase. Naši odborníci na poistenie vám radi pomôžu vybrať nielen vhodné poistenie, ale aj optimálny rozsah krytia, aby ste boli chránení pred všetkými možnými rizikami.

Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách