Zverejnené: 25.07.2024

Kedy banka uvoľní peniaze z hypotéky? S týmto časom počítajte


Article image
Hypotéka je jedným z najdôležitejších finančných nástrojov, ktoré umožňujú získať vlastné bývanie. Proces získania hypotéky však zahŕňa množstvo krokov, ktoré je potrebné splniť pred tým, ako banka uvoľní peniaze. Tento článok podrobne popisuje jednotlivé kroky a podmienky, ktoré musia byť splnené, aby vám banka uvoľnila peniaze z hypotéky na kúpu vysnívaného domova.

Aký je proces schválenia hypotéky

Proces získania hypotéky je zložitý a môže trvať niekoľko dní, ale aj týždňov. Aby ste sa dopracovali k hladkému procesu schvaľovania hypotéky, musíte krok po kroku prejsť celým schvaľovacím procesom.

Výber vhodnej banky a hypotéky – prvým krokom je prieskum na hypotekárnom trhu a samotný výber banky a typu hypotéky, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám a finančnej situácii.

Predbežné schválenie hypotéky – pred podaním oficiálnej žiadosti o hypotéku je často vhodné získať predbežné schválenie. To zahŕňa posúdenie vašej finančnej histórie, príjmu, mesačných splátok a ďalších finančných údajov.

Podanie žiadosti o hypotéku – po získaní predbežného schválenia nasleduje podanie oficiálnej žiadosti o hypotéku. K tomu je potrebné predložiť množstvo dokumentov vrátane dokladov o príjme alebo daňových priznaní, výpisov z účtu a podobne.

Ocenenie nehnuteľnosti – banka vyžaduje ocenenie nehnuteľnosti, ktorú chcete kúpiť, aby mohla určiť jej trhovú hodnotu a stanoviť maximálnu výšku hypotéky. Niektoré banky akceptujú ocenenie kupovanej nehnuteľnosti aj externým odhadcom, iné zas akceptujú ocenenie iba interným odhadcom banky.

Schválenie hypotéky – ak sú všetky podmienky splnené, banka schváli vašu žiadosť o hypotéku a môže pristúpiť k uvoľneniu finančných prostriedkov.

Podmienky uvoľnenia peňazí z hypotéky

Aj keď je hypotéka schválená, peniaze nie sú automaticky k dispozícii. Banky majú rôzne podmienky, ktoré musia byť splnené pred tým, ako uvoľnia peniaze.

Podpis úverovej zmluvy – po schválení hypotéky je potrebné podpísať úverovú zmluvu medzi vami a bankou. Táto zmluva obsahuje všetky podmienky úveru vrátane úrokovej sadzby, splátkového kalendára a ďalších dôležitých údajov.

Zabezpečenie nehnuteľnosti – banka požaduje, aby bola nehnuteľnosť, ktorá je predmetom hypotéky, zabezpečená záložným právom v prospech banky. To znamená, že banka má právo na nehnuteľnosť v prípade, že nebudete schopní splácať hypotéku.

Poistenie nehnuteľnosti – nehnuteľnosť musí byť poistená proti rôznym rizikám, ako sú požiar, povodeň alebo iné poškodenia. Poistenie musí byť uzavreté v prospech banky.

Splnenie všetkých legislatívnych podmienok – v závislosti od krajiny a miestnych zákonov môžu byť potrebné ďalšie kroky, ako napríklad zápis do katastra nehnuteľností alebo splnenie stavebných predpisov.

Doloženie financovania z vlastných zdrojov – ak kupujete nehnuteľnosť, často je potrebné doložiť, že máte dostatočné vlastné zdroje na pokrytie časti nákladov, ktoré hypotéka nepokrýva (napr. záloha alebo poplatky spojené s kúpou).

Kedy banka uvoľní peniaze?

Po schválení návrhu klientom a ak sú podmienky pre hypotéku splnené, nasleduje podpis úverových zmlúv, záložných zmlúv a iných potrebných dokumentov. Banka po prijatí návrhu vkladu na kataster uvoľní finančné prostriedky podľa dohody, buď na vyplatenie kúpnej ceny, prípadne na začiatok stavby nehnuteľnosti.

Celková lehota od podania žiadosti po čerpanie úveru sa pohybuje od niekoľkých dní až do približne dvoch týždňov. Samozrejme, závisí to od toho, či má banka k dispozícii všetky doklady, ktoré požadovala.

Čo môže spôsobiť oneskorenie uvoľnenia peňazí?

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu spôsobiť oneskorenie uvoľnenia peňazí z hypotéky.

Nedostatok potrebných dokumentov – ak nie sú všetky potrebné dokumenty predložené včas alebo sú nekompletné, môže to spôsobiť oneskorenie.

Problémy so zabezpečením nehnuteľnosti – ak nie sú vyriešené všetky záložné práva alebo sú problémy s právnym stavom nehnuteľnosti, môže to oddialiť uvoľnenie peňazí.

Poistenie nehnuteľnosti – ak nie je nehnuteľnosť riadne poistená alebo poistenie nie je v súlade s požiadavkami banky, peniaze nebudú uvoľnené.

Ak nie sú splnené všetky požiadavky banky, ako je napríklad zápis do katastra nehnuteľností, môže to spôsobiť oneskorenie vyplatenia peňazí z hypotéky.

Ako zrýchliť proces uvoľnenia peňazí?

Existuje niekoľko krokov, ktoré môžete podniknúť, aby ste urýchlili proces uvoľnenia peňazí z hypotéky:
  • pripravte všetky potrebné dokumenty vopred,
  • pravidelne komunikujte s bankou a uistite sa, že rozumiete všetkým požiadavkám a podmienkam, ktoré musia byť splnené,
  • uistite sa, že všetky právne otázky týkajúce sa nehnuteľnosti sú vyriešené a nehnuteľnosť je riadne zabezpečená,
  • poistite nehnuteľnosť ihneď po schválení hypotéky a uistite sa, že poistenie spĺňa všetky požiadavky banky.
Uvoľnenie peňazí z hypotéky je komplexný proces, ktorý zahŕňa množstvo krokov a splnenie rôznych podmienok. Banky potrebujú zabezpečiť, že nehnuteľnosť je správne ocenená, zabezpečená a poistená, aby minimalizovali riziko pre seba a pre vás. Je dôležité, aby ste boli pripravení a mali všetky potrebné dokumenty a informácie, aby proces schvaľovania prebiehal hladko.

TIP OD NÁS: Pre úspešné získanie a uvoľnenie peňazí z hypotéky je kľúčová dobrá komunikácia s bankou, dôkladná príprava a splnenie všetkých požiadaviek a podmienok. Týmto spôsobom môže byť celý proces oveľa rýchlejší.

Aby ste si zjednodušili celý proces vybavovania hypotéka, neváhajte nás kontaktovať na našom webe Finančný Kompas. Naši hypotekárni špecialisti vám pomôžu vybaviť hypotéku, poradiť, ktorá banka je pre vás tá najvýhodnejšia a vedia vám povedať, aké doklady potrebujete k rýchlemu vybaveniu samotnej hypotéky.

Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách