Zverejnené: 31.07.2024

Investovanie do akcií: Niekoľko tipov pre začiatočníkov


Article image
Akcia je cenný papier, ktorý predstavuje vlastnícky podiel vo firme. Vydávajú ich akciové spoločnosti, ktorých základný kapitál je rozdelený na určitý počet akcií a kúpou akcie si kupujete časť firmy, vkladáte peniaze do jej majetku, a tým jej poskytujete prostriedky pre podnikanie.

Ako investovať do akcií

Akcie sa obvykle obchodujú na burzách cenných papierov, ako je New York Stock Exchange. Mnoho investorov nakupuje a predáva akcie prostredníctvom brokerských účtov, ktoré poskytujú prístup k trhovým dátam a nákupným platformám.

Investovanie do akcií vyžaduje znalosť trhov, analýzu finančných výkazov spoločnosti a sledovanie ekonomických trendov. Výnosy z akcií môžu byť významné, ale je dôležité zvážiť aj potenciálne riziká a vykonať starostlivú analýzu pred investovaním.

Aké sú základné princípy a stratégie úspešného investovania

Výberom správneho fondu, pri poklesoch nepanikáriť, vybrať si dostatočne dlhý čas na investíciu je recept na úspešné investovanie.
Môže prísť obdobie, kedy hodnota investície bude kolísať. Vtedy je veľmi dôležité a zásadné nepanikáriť. Negatívne obdobia nie sú vhodné na vyberanie investície, práve naopak, treba využiť poklesy na ďalšie investovanie.

Ak ste konzervatívny tip a investujete do dynamického fondu s možnosťou vysokého výnosu, je pravdepodobné, že emočne neustojíte výraznejšie kolísanie hodnoty vašej investície a je veľká pravdepodobnosť, že ukončíte svoju investíciu v tom najnevhodnejšom čase – v poklese. Ani tá najlepšia investičná stratégia nepomôže, keď investor nie je trpezlivý.

Recept na úspešné investovanie je jednoduchý. Najúspešnejší sú investori, ktorí investujú pravidelne, pri investovaní sú disciplinovaní, v čase poklesov zachovajú chladnú hlavu, hlavne nepanikária a svoju investíciu predčasne neukončujú.

Aké typy akcií existujú

Existuje niekoľko druhov a typov akcií. Cenné papiere sa delia z hľadiska formy na dva základné typy: akcia na majiteľa a akcia na meno.

Akcie na majiteľa
Akcia na majiteľa alebo na doručiteľa je bez obmedzenia prevoditeľná. To znamená, že noví ani bývalí vlastníci nemajú povinnosť tento prevod akciovej spoločnosti hlásiť. Také cenné papiere uplatňujú princíp anonymného investovania.

Akcie na meno
Akcia na meno je vydávaná len na meno určitej osoby. V zaknihovanej podobe sa prevádza zmluvou a registráciou. Jej prevoditeľnosť na iného majiteľa môžu stanovy spoločnosti obmedziť, nesmie túto možnosť ale úplne vylúčiť. Akciová spoločnosť, ktorá vydala akcie na meno, je povinná viesť zoznam akcionárov, ktoré cenné papiere držia.

Akcie listinné
Akcie listinné, alebo fyzické akcie, sú tradičnou formou akcií, kde je vlastníctvo akcie reprezentované certifikátom. Dokument obsahuje dôležité informácie, ako je meno spoločnosti, počet akcií, ktoré držiteľ vlastní, a ďalšie relevantné údaje. Listinné akcie boli v minulosti bežné, ale v súčasnej dobe sú stále viac nahradzované zaknihovanými akciami, ktoré sú uchovávané v elektronickej podobe.
 
Akcie zaknihované
Zaknihované akcie sú modernou formou akcií, kde vlastníctvo a prevody sú zaznamenané elektronicky bez potreby fyzických certifikátov. Tento systém má mnoho výhod oproti tradičným listinným akciám a je bežne používaný v súčasnom finančnom svete.

Kmeňové akcie
Kmeňová akcia umožňuje majiteľovi využívať všetky práva, ktoré sú s držaním akcií spojené. Môže sa podieľať na riadení spoločnosti, má právo na zisk spoločnosti, má právo na podiel na likvidačnom zostatku a má prednostné právo na upísanie nových akcií v takej miere, že jeho základný podiel v spoločnosti zostane nezmenený.

Prioritné akcie
Prioritné akcie sú akcie, ktoré majú prednosť pred bežnými akciami spoločnosti. Na výplatu dividendy majú držitelia prioritných akcií prednostné právo výplaty na likvidačnom zostatku majetku spoločnosti. V prípade, že sa firma predá alebo skrachuje, tak investor má väčšiu šancu dostať svoju nominálnu hodnotu svojej investície späť.
 
Zamestnanecké akcie
Zamestnanecké akcie niektoré firmy ponúkajú svojím zamestnancom ako bonus. Tieto akcie sú úplne oslobodené od dane, ale sú s nimi spojené určité obmedzenia. Sú spravidla vydávané ako akcie na meno a prevoditeľné sú len obmedzene. Môžu mať tiež nejako obmedzenú možnosť odpredaja. Zamestnanecké akcie môžu dostať tak súčasní, ako aj bývalí zamestnanci, ktorí sú už na dôchodku.

Cyklické akcie
Cyklické akcie sú také cenné papiere, ktorých cenu ovplyvňuje súčasná ekonomickou situáciou. V období ekonomického rastu sa cyklickým akciám darí a naopak, ak ekonomická recesia rastie, hodnota cyklických akcií klesá. Príkladom takejto akcie môžu byť ropné spoločnosti. Ich výnosy závisia najmä od pohybu cien komodít, kurzu, inflácie a niekedy aj politických rozhodnutí.

Medzi cyklické akcie môžeme zaradiť napríklad cenné papiere spoločností vyrábajúcich automobily alebo luxusný tovar. V čase ekonomického rozkvetu dopyt domácností po takomto tovare spravidla rastie. Ľudia si môžu dovoliť míňať. V prípade recesie sú ľudia často nútení šetriť a dopyt po podobnom tovare spravidla klesá.

Ako si vybrať vhodné akcie

Odpoveď pri otázke, ako si vybrať akcie, je, aby mali okrem finančnej sily a ziskovosti aj vysoký potenciál. Akcie sú považované za jedny z najrizikovejších aktív na svete a práve preto by každý investor mal byť ostražitý pri ich výbere. Pri kúpe akcií je potrebná vopred stanovená stratégia. Podľa toho, akú stratégiu si zvolíte, budete vedieť, aké akcie máte uprednostniť a čo chcete dosiahnuť.

Nákup akcií by však nemal byť len vecou náhodného výberu. Dôležitý je strategický prístup a, samozrejme, dôkladná analýza. Skúsení investori hľadajú spoločnosti s udržateľným obchodným modelom a potenciálom rastu. Pozerajú sa aj na to, či spoločnosť dokáže ustáť náročné obdobia plné hospodárskej neistoty.

Ako začať investovať a na čo si dať pozor

Investovanie na burze je dnes dostupné takmer pre každého a to vďaka internetu. Netreba ale zabúdať na to, že obchodovanie na burze je rizikové. Úspešná investícia vám môžu priniesť veľký zisk, ale ak neviete, ako investovať alebo ako funguje burza, môžete o všetky svoje peniaze veľmi ľahko prísť.

Pri investovaní myslíme na budúcnosť, aby sme sa v budúcnosti mali lepšie. Z investície nemáme okamžitý prospech, ten sa v dostaví až po určitom čase. Je pravda že, nie vždy sa investícia vyplatí, a preto je nutné k investovaniu pristupovať zodpovedne a investuje len do toho, čomu rozumieme.

Pred tým, než sa rozhodnete svoje peniaze investovať, je ale dôležité mať o investovaní nejaké vedomosti. Naštudujte si investičné stratégie a postupy alebo oslovte skúseného brokera, ktorý investovaniu rozumie.
Ak sa už rozhodnete investovať do akcií, je veľmi dôležité si uvedomovať riziko a vybrať si takú investíciu, ktorá zodpovedá vášmu rizikovému profilu, aby ste prípadné straty vedeli ustáť. Na akciách môžete zarobiť ale aj, naopak, prerobiť.

Medzi veľmi dôležitú zásadu pri investovaní patrí diverzifikácia, aby ste znížili investičné riziko. To znamená rozloženie peňažných prostriedkov do viacerých finančných nástrojov. Cieľom je zníženie rizika spojeného s investíciou.

Do akcií by ste nemali investovať, ak máte krátkodobé finančné ciele, chcete rýchly zisk, nechcete niesť riziko pri investovaní, nemáte finančnú rezervu, máte dlhy a nemáte ani páru, ako funguje investícia do akcií.

Výkonnosť niektorých akciových fondov na Slovensku

Názov fondu Ročný výnos
iShares FTSE MIB UCITS ETF EUR (A) 16,10 %
iShares MSCI Japan EUR Hedged UCITS ETF (A) 15,96 %
Amundi Funds – Pioneer US Equity Fundamental Growth A EUR (C) 14,68 %
Amundi Funds – US Pioneer Fund A EUR (C) 13,38 %
iShares Nikkei 225 UCITS ETF JPY (A) 12,85 %
VÚB AM – Akciové Portfólio 12,18 %
Amundi Funds – Global Equity Sustainable Income A2 EUR (C) 12,13 %
Eurizon Fund – Equity USA 11,76 %
BNP Paribas Funds US Multi-Factor Equity [Classic Acc] 11,75 %
iShares NASDAQ 100 UCITS ETF USD (Acc) 11,65 %
iShares MSCI France UCITS ETF EUR (A) 11,57 %
iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF EUR (A) 11,53 %
iShares MSCI Europe Quality Div UCITS ETF EUR(D) 11,45 %
Amundi Funds – Pioneer US Equity Fundamental Growth A USD (C) 11,44 %
Amundi Funds – Pioneer Global Equity A EUR (C) 11,26 %
 
Výkonnosť k 24.7.2024
 
TIP OD NÁS: Pri pravidelnom investovaní počas dostatočne dlhého obdobia sa dá vytvoriť slušná suma, ktorá môže byť základom vašej mesačnej renty a nemusíte sa spoliehať iba na štát. Ak k investovaniu do budúcnosti budete ľahostajní, neskôr zistíte, že od štátu toho veľa nedostanete a že počas vašich produktívnych rokov by ste sa bez päťdesiatky alebo stovky mesačne zaobišli s vidinou slušného života aj v dôchodkovom veku.

Naša Investičná kalkulačka vám vypočíta hodnotu vašej investície, ktorú by ste mohli mať, ak by ste využili niektorý z podielových fondov.

Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách