Zverejnené: 15.10.2024

Infláciu spomalili ceny benzínu a nafty


Article image
Inflácia CPI sa v septembri spomalila na 2,6 %, čo je v súlade s očakávaniami jesennej prognózy. Hlavným prispievateľom sú ceny pohonných hmôt. Medzimesačný nárast o 0,1 %.

Podľa vyjadrení NBS rast cien sa v septembri spomalil, čo však bolo spôsobené najmä prechodne priaznivým vývojom cien pohonných hmôt, ktoré začiatkom októbra opadli. Niektoré ceny si naďalej udržiavajú vyššie trajektórie rastu, ako sa očakávalo, ako napríklad ceny služieb alebo potravín.

Klesajúce ceny ropy stiahli v septembri nadol aj ceny pohonných hmôt, čo spôsobilo mierne spomalenie celkovej inflácie. Ceny pohonných látok prispeli k medziročnej inflácii v tomto mesiaci -0,4 p. b.

Čistá inflácia bez pohonných hmôt dosiahla v septembri 2,4 %. Podobná dynamika je od mája 2024 (piaty mesiac). Trhové služby naďalej zaťažovali infláciu, ktorá sa už piaty mesiac po sebe pohybovala okolo 3,5 %. Rast cien komodít bol relatívne mierny, ovplyvnený najmä dovoznými cenami.

Dynamika cien komodít je blízko predkrízových úrovní. Ceny potravín medziročne vzrástli v septembri medziročne o 3,2 %. Ceny potravín po prekvapivo silnom letnom raste v septembri medzimesačne stagnovali. Ale zo štrukturálneho hľadiska je zrejmý dynamický rast cien olejov a tukov.

Zdroj: NBS

Autor článku: Iveta Hudáková

 
 


 



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách