Zverejnené: 24.09.2024

Hypotekárny trh sa pomaly oživuje. Dostupnosť bývania sa mierne zlepšila, zostáva ale na nižšej úrovni


Article image
Počet poskytnutých hypoték mierne narastá, pričom priemerná výška týchto úverov sa zásadne nezmenila. Úrokové sadzby zatiaľ klesajú len veľmi opatrne. Spotrebiteľské úvery si zachovávajú stabilný rast. Miera nesplácaných úverov zostáva blízko historických minimálnych hodnôt.

Ceny bytov sa mierne zvýšili

Inzerované byty vykázali malý medzimesačný nárast, pričom tento trend sa týka všetkých krajov a rôznych veľkostí bytov. Rovnako sa situácia vyvíja aj pri novostavbách. Avšak, je ešte priskoro na to, aby sme hovorili o vzniku nového trendu. Dostupnosť bývania sa síce mierne zlepšila, no stále zostáva na nižšej úrovni.

Proticyklický kapitálový vankúš zostáva nezmenený

Finančný cyklus sa priblížil k svojmu dnu a jeho ochladzovanie sa už zásadne nezhoršuje. Zároveň sa objavujú signály oživenia v rôznych oblastiach. Miera zlyhaných úverov zostáva nízka a tvorba opravných položiek je nižšia, než bolo zvykom v posledných rokoch. Na druhej strane, výsledky nedávneho stresového testovania potvrdili, že riziká spojené s finančným cyklom a úverovaním v sektore komerčných nehnuteľností sú stále nahromadené v úverovom portfóliu bánk. V tejto situácii je rozumné udržať súčasnú úroveň proticyklického kapitálového vankúša. Proticyklický kapitálový vankúš ostáva na úrovni 1,5 %.

Pokles podnikových úverov sa už ďalej nezhoršuje

Aj keď sú úvery poskytnuté firmám medziročne nižšie, od apríla 2024 sa pokles úverov zastavil. Zatiaľ čo úvery pre veľké podniky a sektor komerčných nehnuteľností naďalej klesajú, pri úveroch pre mikro, malé a stredné podniky sa takmer vo všetkých odvetviach prejavuje oživenie.

Zdroj: NBS

Autor článku: Iveta Hudáková


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách