Zverejnené: 11.09.2024

Finančný plán


Finančný plán je strategický dokument, ktorý detailne opisuje finančné ciele jednotlivca, firmy alebo organizácie a kroky potrebné na ich dosiahnutie. Tento plán je kľúčovým nástrojom na správu financií, ktorý pomáha naplánovať, ako bude subjekt získavať, míňať, investovať a spravovať svoje finančné prostriedky. Poskytuje prehľad o aktuálnej finančnej situácii a určuje budúce kroky, ktoré zabezpečia dosiahnutie stanovených cieľov. Je nevyhnutný nielen pre podniky pri riadení ich rastu a výdavkov, ale aj pre jednotlivcov pri správe osobných financií.

Dobrý finančný plán by mal zohľadňovať tri časové obdobia. Mal by poskytovať efektívne riešenia pre vaše financie v krátkodobom, strednodobom a dlhodobom horizonte.

Krátkodobý horizont -  zameriava sa na vytvorenie rezervy vo výške šiestich mesačných príjmov jednotlivca alebo rodiny, ako aj na nadobudnutie drobného majetku..

Strednodobý horizont - zameriava sa na budovania majetku v období 2 až 5 rokov, napríklad kúpa auta, chaty, pozemku, dovolenky alebo podpora finančne náročnejších záľub.

Dlhodobý horizont - zameriava sa na dosiahnutie finančnej nezávislosti a stability v období 5 a viac rokov. Patrí sem napríklad šetrenie na dôchodok alebo budovanie majetku pre vaše deti.
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách