Zverejnené: 31.07.2024

ETF - exchange traded funds


ETF v preklade fond obchodovaný na burze. Je to pasívne spravovaný investičný fond, ktorý presne ako klasické podielové fondy prijíma peniaze od investorov a dáva im za to podiely vo fonde. Spoločné peniaze investorov fond používa na investovanie podľa vopred dohodnutej investičnej stratégie. Od klasických podielových fondov sa ETF fondy líšia aj v mechanizme vydávania a vyplatenia investície a v tom, že ich podiely sa obchodujú na burze, ich cena sa teda mení aj počas dňa.

ETF môžu obsahovať rôzne aktíva, ako sú akcie, dlhopisy, komodity alebo kombinácie týchto aktív. Na rozdiel od tradičných podielových fondov, ktoré sa oceňujú a obchodujú len raz denne po uzavretí trhu, ETF sa obchodujú počas celého obchodného dňa, čo umožňuje investorom kupovať a predávať akcie ETF kedykoľvek, keď je burza otvorená.

Investovanie do ETF môže poskytnúť širokú diverzifikáciu, pretože jeden ETF môže obsahovať stovky jednotlivých aktív. Vysoká likvidita ETF znamená, že je relatívne jednoduché ich kúpiť alebo ich predať bez výrazného vplyvu na ich cenu.

Výhodou ETF fondov je ich investičná stratégia, nákladová efektívnosť (ak ich vlastníte dlhšie ako 1 rok, nie je potrebné ich zdaňovať), transparentnosť a sú väčšinou lacnejšie než klasické podielové fondy. ETF sú často daňovo efektívnejšie ako tradičné podielové fondy, pretože zvyčajne generujú menej kapitálových ziskov, ktoré sú zdaniteľné. Sú považované za nákladovo efektívne investičné nástroje, pretože zvyčajne majú nižšie poplatky ako aktívne riadené podielové fondy.

Medzi nevýhody patrí napríklad kurzové riziko. Takéto riziko vznikne v prípade, že máte obchodný účet vedený v eurách a nakupujete fondy napríklad z USA v dolároch. Niektoré ETF, ktoré kopírujú americké indexové fondy sa však dajú kúpiť aj na európskych burzách a teda v eurách.
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách