Zverejnené: 13.09.2024

ECB znížila úrokové sadzby a potvrdzuje predchádzajúci výhľad vývoja inflácie


Article image
Rada guvernérov 12.9.2024 rozhodla o znížení sadzby jednodňových sterilizačných operácií, ktorá slúži na riadenie menovej politiky, o 25 bázických bodov. Na základe svojho aktualizovaného hodnotenia inflačného výhľadu, dynamiky základnej inflácie a účinnosti prenosu menovej politiky považuje za vhodné v tejto fáze urobiť ďalší krok smerom k zmierneniu úrovne reštrikcie menovej politiky.

Aktuálne údaje o inflácii sú v súlade s očakávaniami a najnovšie predpovede odborníkov z ECB potvrdzujú predchádzajúci výhľad vývoja inflácie. Podľa ich odhadov by celková inflácia mala dosiahnuť priemerne 2,5 % v roku 2024, 2,2 % v roku 2025 a 1,9 % v roku 2026, čo zodpovedá predpokladom z júnových projekcií. V neskorších mesiacoch tohto roka sa očakáva opätovný nárast inflácie, čiastočne kvôli vylúčeniu predchádzajúcich výrazných poklesov cien energií z výpočtu ročných mier.

Následne by mala v druhej polovici budúceho roka klesať smerom k našej cieľovej úrovni. V prípade jadrovej inflácie došlo v projekciách na roky 2024 a 2025 k miernemu zvýšeniu, ktoré je spôsobené vyššou než očakávanou infláciou cien služieb. Odborníci ECB naďalej predpokladajú rýchle znižovanie jadrovej inflácie, a to z 2,9 % v tomto roku na 2,3 % v roku 2025 a 2,0 % v roku 2026.

Inflácia ostáva na vysokej úrovni, čo je spôsobené pretrvávajúcim zvýšeným tempom rastu miezd. Tlak na náklady práce však oslabuje, pričom časť dopadu vyšších miezd na infláciu kompenzujú zisky. Podmienky financovania sú naďalej prísne a hospodárska aktivita zostáva utlmená, čo odráža nízku úroveň súkromnej spotreby a investícií. Podľa predpokladov by rast ekonomiky mal dosiahnuť 0,8 % v roku 2024, 1,3 % v roku 2025 a 1,5 % v roku 2026. V porovnaní s júnovými odhadmi ide o mierne zníženie, predovšetkým kvôli nižšiemu príspevku domáceho dopytu v nasledujúcich štvrťrokoch.

Podľa oznámenia z 13. marca 2024 nadobudnú od 18. septembra účinnosť určité zmeny v operačnom rámci implementácie menovej politiky. Hlavnou zmenou je určenie rozpätia medzi úrokovou sadzbou hlavných refinančných operácií a jednodňovými sterilizačnými operáciami na 15 bázických bodov. Rozpätie medzi sadzbou jednodňových refinančných operácií a hlavnými refinančnými operáciami ostáva na nezmenenej úrovni 25 bázických bodov.
Zdroj: ECB
 
Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách