Zverejnené: 17.10.2024

Doklady, ktoré musíte mať vo vozidle počas jazdy


Article image
Pri jazde po slovenských cestách musíte ako vodič pri kontrole predložiť viacero dokladov. Nikdy neviete, kedy vás zastavia policajti počas cesty domov alebo do práce budete musieť predložiť všetky povinné doklady a osvedčenia. Ak vám niektorý bude chýbať,  môže vás čakať pokuta. Viete, aké doklady musíte ukázať polícii pri cestnej kontrole? Poradíme vám, ako sa vyhnúť pokute v prípade policajnej kontroly. 

Povinné doklady

Podľa zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov patrí medzi základné povinnosti vodiča mať pri sebe platné doklady predpísané týmto zákonom alebo osobitným predpisom.

Dokladmi predpísanými pre vedenie a premávku vozidla na území Slovenskej republiky sú:

  • vodičský preukaz,
  • osvedčenie o evidencii, technické osvedčenie vozidla alebo evidenčný doklad od vozidla vydaný v cudzine,
  • potvrdenie o povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla,
  • doklad o vykonaní technickej kontroly, ak takejto kontrole vozidlo podlieha,
  • doklad o vykonaní emisnej kontroly, ak takejto kontrole vozidlo podlieha,
  • doklad o zdravotnej spôsobilosti a doklad o psychickej spôsobilosti, ak takejto povinnosti vodič vozidla podlieha,
  • povolenie na zvláštne užívanie pozemných komunikácií, ak sú tieto užívané iným, než zvyčajným spôsobom,
  • iné doklady ustanovené osobitným predpisom.
Zdroj: MV SR

Okrem dokladov podľa zákona o cestnej premávke by ste mali mať pri sebe aj doklady ako vodičský preukaz, aj keď zákon o cestnej premávke ho neuvádza medzi povinnými dokladmi. Policajti majú oprávnenie ho požadovať v rámci  preukázanie totožnosti.

Správa o dopravnej nehode je ďalší doklad, ktorý musíte mať pri sebe v prípade, ak dôjde ku škodovej udalosti, pri ktorej nemusíte volať políciu. Máte totiž povinnosť druhému vodičovi preukázať platnosť vašej poistky a prípadne aj iné údaje k vášmu vozidlu.

Ako účastník nehody ste povinní vyplniť tlačivo Správa o nehode, ktoré obsahuje všetky údaje potrebné na nahlásenie škody v poisťovni. Tlačivo je dostupné na webových stránkach poisťovní alebo na webe Slovenskej asociácie poisťovateľov TU.

Nepodceňujte dôležitosť nosenia povinných dokladov, najlepšie je si ich pred každou jazdou skontrolovať.

Nenechávajte doklady v aute

Nechávať doklady v aute, najmä trvalo, môže byť rizikové z viacerých dôvodov.

Vlámanie do auta - ak zlodej vidí doklady v aute, je to pre neho motivácia vlámať sa do auta.

Zneužitie osobných údajov - ak zlodej získa vaše osobné doklady, môže ich zneužiť na páchanie podvodov alebo iných trestných činov.

Zneužitie pri predaji auta - ak sa niekto zmocní vašich dokladov k vozidlu, ako je malý technický preukaz, môže sa pokúsiť auto falošne predať alebo ho inak zneužiť.

Ak vám odcudzia auta a vy máte v aute všetky dôležité dokumenty, ako vodičský preukaz, občiansky preukaz, technický preukaz či poistenie, pri nahlasovaní krádeže budete mať obmedzené možnosti, ako tieto dokumenty predložiť polícii a poisťovni. Môže to skomplikovať rýchly proces nahlásenia škody.

TIP OD NÁS: Predtým, ako sa vydáte na cestu, uistite sa, že máte pri sebe zákonom požadované doklady.

Povinné zmluvné poistenie (PZP) je ďalší dôležitý aspekt, na ktorý by ste nemali zabúdať, najmä ak dôjde ku krádeži auta. Ochráni vás pred finančnými následkami nehody alebo v prípade krádeže auta.

V rámci PZP ponúkajú niektoré poisťovne aj pripoistenie krádeže vozidla, ktoré sa vzťahuje na poistné udalosti, ku ktorým došlo na území Slovenska alebo na geografickom území Európy.

Uzatvoriť si  PZP je možné prostredníctvom kalkulačky Povinného zmluvného poistenia na našej stránke Finančný kompas, ktorá vám vypočíta výšku poistného.

Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách