Zverejnené: 11.10.2024

Do 31.10.2024 môžete prehodnotiť zmenu svoje zdravotnej poisťovne


Article image
Zmena zdravotnej poisťovne bola v súlade s platnou legislatívou možná do konca septembra. Poistenci však majú stále možnosť stiahnuť svoju prihlášku do konca októbra. Ak sa tak nestane, pri riadne a včas podanej prihláške do inej zdravotnej poisťovne sa poistenec stane jej poistencom od 1. januára nasledujúceho roka.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vyzýva poistencov, aby si zmenu zdravotnej poisťovne dôkladne premysleli a zvážili všetky dostupné informácie a ponúkané benefity. V tejto súvislosti úrad odporúča poistencom, aby komunikovali priamo s príslušnou zdravotnou poisťovňou alebo jej zamestnancami, a nie prostredníctvom sprostredkovateľov alebo agentúr.

V dôsledku opakovaných nekalých praktík pri prepoisťovaní bola od januára 2023 do zákona zavedená možnosť späťvzatia podanej prihlášky na zmenu zdravotnej poisťovne do 31. októbra kalendárneho roka, bez uvedenia dôvodu. Poistenci tak majú príležitosť znovu zvážiť svoje rozhodnutie o zmene zdravotnej poisťovne a môžu zrušiť podanú prihlášku počas jedného mesiaca po uplynutí zákonného termínu na zmenu. Pre späťvzatie prihlášky platia rovnaké formálne pravidlá ako pri jej podaní.

Možnosť späťvzatia podanej prihlášky

  • osobne na pobočke zdravotnej poisťovne, poštou s vlastnoručne podpísaným späťvzatím prihlášky a fotokópiou identifikačného dokladu (občiansky preukaz, cestovný pas),
  • poštou s úradne osvedčeným podpisom na vyplnenom späťvzatí prihlášky,
  • elektronicky prostredníctvom vyplneného späťvzatia prihlášky (online formulárom) na webovej stránke zdravotnej poisťovne s priloženou fotokópiou identifikačného dokladu,
  • alebo elektronicky.
Úrad vyzýva všetkých poistencov, ktorí sa dozvedeli, že ich prepoistenie prebehlo nedobrovoľne, v dôsledku omylu, pod nátlakom alebo bez ich vedomia, aby zvážili možnosť späťvzatia prihlášky na zmenu zdravotnej poisťovne, a to aj bez uvedenia dôvodu.

Zdroj: Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou

Porovnať jednotlivé zdravotného poistenie môžete na Finančnom Kompase.

Autor článku: Iveta Hudáková
 
 
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách