Zverejnené: 16.09.2024

Bonifikácia hypoték: Ako využiť štátne príspevky?


Article image
V dôsledku nárastu úrokových sadzieb pri hypotékach v predchádzajúcom období bol od 1. januára 2024 zavedený príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie, ktorý predstavuje novú štátnu sociálnu dávku. S rastom úrokových sadzieb pri úveroch na bývanie sa zvyšuje finančné zaťaženie predovšetkým nízkopríjmových domácností, čo môže vážne ohroziť ich schopnosť splácať úvery na bývanie.

Kto má nárok na bonifikáciu a aké sú podmienky jej získania

Od 1. júna 2024 došlo k zmene pravidiel týkajúcich sa bonifikácie hypoték pri zvýšených splátkach. Novinkou je, že o príspevok môžu žiadať aj tí, ktorí majú refinančný úver, ktorým splatili pôvodný úver na bývanie, ak bol tento úver aspoň čiastočne použitý na kúpu, výstavbu alebo rekonštrukciu. Pôvodný úver musel byť poskytnutý pred 1. januárom 2024. Nárok na štátnu pomoc po novom vzniká aj pre žiadateľov, ktorých aktuálna úverová zmluva uvádza iba účel refinancovania, pokiaľ je možné preukázať, že pôvodný úver bol poskytnutý na účel bývania.

Novela rozšírila dôvody zvýšenia úrokovej sadzby a splátky úveru. Okrem refixácie úrokovej sadzby po novom k zvýšeniu mohlo dôjsť aj refinancovaním úveru do inej banky, ktoré však muselo nastať v období od 1. 1. 2023 do 31. 5. 2024. 

O príspevok si mohli od 1. 6. 2024 spätne požiadať žiadatelia, ktorým naň vznikol nárok za obdobie od 1. 1. 2024 do 31. 5. 2024. Podať žiadosť o príspevok museli najneskôr do 31. 7. 2024.
Refixovanie znamená zmena úrokovej sadzby, ktorej dôsledkom je zmena výšky splátky v banke, v ktorej si klient zobral úver.

Refinancovanie znamená prenesenie si úveru do inej banky, za účelom získania výhodnejších podmienok (najmä nižšia úroková sadzba). V tomto prípade však vzniká úplne nová zmluva s novými podmienkami a parametrami splátok.

Zhrnutie podmienok získania bonusu pri hypotéke:
  • Klient musí mať v roku 2023 alebo 2024 výročie fixácie.
  • Pri výročí fixácie hypotéky sa žiadateľovi zvýši splátka úveru oproti pôvodnej.
  • Maximálny príjem žiadateľa je suma hrubého príjmu maximálne 2 086,40 eura (príjem za uplynulý kalendárny rok). Pri dvoch dlžníkoch na úvere spoločný hrubý príjem nesmie presiahnuť sumu 4 172,80 eura.
  • Uplatniť bonus je možné len na jednu hypotéku.
  • Nehnuteľnosť, na ktorú si žiadateľ bral úver, musí slúžiť na bývanie a nesmie sa prenajímať.
  • Pomoc je možné čerpať aj pri refinancovaní hypotéky v inej banky.
Príspevok nie je možné poskytnúť na úvery na bývanie, pri ktorých došlo k refinancovaniu len spotrebiteľských úverov a bezúčelových úverov na bývanie.

Ako požiadať o štátnu bonifikáciu

Nárok na príspevok si môžete uplatniť prostredníctvom písomnej žiadosti, ktorú podáva oprávnená osoba na tlačive určenom Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny. Nárok na príspevok za kalendárny mesiac vám zaniká po uplynutí jedného kalendárneho mesiaca od posledného dňa v mesiaci, za ktorý bol príspevok nárokovaný (napríklad, ak ste spĺňali podmienky na poskytnutie príspevku od júla 2024 a predložili ste žiadosť v auguste 2024, príspevok bol priznaný od júla 2024).

Fyzické osoby, ktoré nemajú nárok na príspevok z dôvodu refinancovania úveru v období od 1. januára 2024 do 31. mája 2024, si mohli uplatniť nárok spätne do 31. júla 2024. Po tomto termíne bolo možné poskytnúť príspevok iba za jeden mesiac spätne.

Predložíte vyplnenú a podpísanú žiadosť úradu, v ktorého územnom obvode má trvalý pobyt. Žiadosť môžete podať osobne alebo zaslať poštou na adresu úradu podľa miesta vášho pobytu. Kontakty na úrady sú dostupné na webovej stránke UPSVR.

Žiadosť je tiež možné podať elektronicky s použitím zaručeného kvalifikovaného elektronického podpisu prostredníctvom portálu Slovensko.sk.

Žiadosť o príspevok obsahuje: 
  • meno, priezvisko (oprávnenej osoby a spoludlžníka),
  • dátum narodenia (oprávnenej osoby a spoludlžníka),
  • rodné číslo (oprávnenej osoby a spoludlžníka),
  • adresu pobytu oprávnenej osoby,
  • meno, priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo fyzickej osoby, ktorá je manželom, dieťaťom alebo rodičom oprávnenej osoby vrátane uvedenia vzťahu k oprávnenej osobe,
  • čestné vyhlásenie o splnení podmienky podľa § 5 ods. 1 písm. b) zákona o pomoci pri splácaní úveru na bývanie,
  • číslo účtu v banke alebo v pobočke zahraničnej banky v SR, na ktorú má byť príspevok poukazovaný,
  • číslo zmluvy o úvere na bývanie, na ktorú sa žiada o príspevok vrátane uvedenia dátumu uzavretia tejto zmluvy.
K žiadosti musíte doložiť prílohy podľa typov zmlúv o úvere na bývanie, bez ktorých nie je možné konať vo veci poskytnutia príspevku. Tie sú uvedené v žiadosti o poskytnutie príspevku.
Povinné prílohy:
  • zmluva s účelom úveru na nadobudnutie tuzemskej nehnuteľnosti, výstavba tuzemskej nehnuteľnosti alebo zmena dokončenej stavby uzatvorená pred 01.01.2024 a k zvýšeniu úrokovej sadzby úveru došlo po 31.12.2022 (na tento typ úveru už bol príspevok poskytovaný aj od 01.01.2024);
  • zmluva o refinancovaní úveru s refixom – zmluva uzatvorená pred 01.06.2024, k zvýšeniu úrokovej sadzby úveru došlo po 31.12.2022, úver bol poskytnutý na splatenie jedného alebo viacerých úverov a aspoň jeden z týchto splatených (pôvodných) úverov bol poskytnutý na účel: „nadobudnutie tuzemskej nehnuteľnosti, výstavba tuzemskej nehnuteľnosti alebo zmena dokončenej stavby. Pôvodný (splatený) úver bol poskytnutý na základe zmluvy o úvere uzatvorenej pred 01.01.2024.
  • zmluva o refinancovaní úveru bez refixu – zmluva uzatvorená v období od 01.01.2023 do 31.05.2024, úver bol poskytnutý na splatenie jedného alebo viacerých úverov a aspoň jeden z týchto splatených (pôvodných) úverov bol poskytnutý na účelom nadobudnutie tuzemskej nehnuteľnosti, výstavba tuzemskej nehnuteľnosti alebo zmena dokončenej stavby. Pôvodný (splatený) úver bol poskytnutý na základe zmluvy o úvere uzatvorenej pred 01.01.2024.
 
Informáciu o príjme žiadateľa poskytne úradu Finančné riaditeľstvo SR. Informácie o úvere, ako výška referenčnej splátky, výška mesačnej splátky, úhrada mesačnej splátky, úradu poskytuje banka.

Výška príspevku

Výška príspevku je 75 % z kladného rozdielu medzi uhradenou mesačnou splátkou za príslušný mesiac a referenčnou splátkou, najviac v sume 150 eur mesačne. Napr.:
  • ak sa vám zvýši mesačná splátka úveru o 400 eur, napr. z 200 eur na 600 eur (75 % z 400 eur je 300 eur) – príspevok vám bude poskytnutý v maximálne možnej výške príspevku 150 eur,
  • ak sa vám zvýši mesačná splátka o 100 eur, napr. zo 150 eur na 250 eur (75 % zo 100 eur je 75 eur) – príspevok vám bude poskytnutý v sume 75 eur.
Úrad vypláca príspevok mesačne pozadu. Úrad poukazuje príspevok oprávnenej osobe na účet v banke alebo v pobočke zahraničnej banky v SR, ktorý oprávnená osoba uviedla v žiadosti
Zdroj: UPSVR
 
TIP OD NÁS: Ak chcete zjednodušiť proces vybavovania hypotéky, neváhajte nás osloviť na našej stránke Finančný Kompas. Naši odborníci na hypotéky vám radi pomôžu s vybavením hypotéky, poradia, ktorá banka je pre vás najvýhodnejšia a poskytnú vám informácie o potrebných dokladoch na rýchle vybavenie hypotéky.
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách