Zverejnené: 02.07.2024

Ako si založiť PayPal účet?


Article image
PayPal je internetový platobný systém, ktorý umožňuje prevod finančných prostriedkov medzi jednotlivými účtami. Peniaze na účte PayPal sú vlastne elektronické peniaze. Nemusíte mať pri sebe platobnú kartu, keď chcete nakupovať, stačí vám vedieť svoj e-mail a heslo. PayPal je možné prepojiť aj s viacerými kartami. Ak však chcete platiť prostredníctvom služby PayPal, musíte sa najprv zaregistrovať na stránke PayPal a spárovať svoju kartu s vytvoreným účtom.

Ako si vytvoriť PayPal účet

Registrácia v systéme PayPal  je jednoduchá. Všetky informácie, ktoré budete musieť vyplniť pri registrácii, sú:
  • meno a priezvisko,
  • telefónne číslo,
  • adresa,
  • e-mail.
Akonáhle si zaregistrujete e-mail, môžete začať odosielať a prijímať peniaze. Ale ak chcete využívať aj ďalšie služby, ako napríklad platiť kartou online alebo používať PayPal na platby v e-shopoch, budete si musieť účet overiť pomocou spárovania s kartou.

Návod na založenie PayPal účtu

Na stránke PayPal kliknete na modré pole v pravom hornom rohu Zaregistrovať. V ďalšom kroku si musíte vybrať, či chcete založiť osobný alebo firemný účet.

Zobrazí sa vám stránka, na ktorej vás PayPal bude žiadať zadať vaše telefónne číslo. Nezabudnite na predvoľbu pre Slovensko +421. Následne zvoľte tlačidlo Next. Do pár minút by vám mal v SMS správe prísť číselný kód, ktorým dokážete, že účet zakladáte naozaj vy. Zadajte ho do pripraveného poľa a znovu zvoľte Next/Ďalej  .

PayPal bude chcieť vyplniť základné údaje ako meno, priezvisko a platnú e-mailovú adresu. Na záver si vytvorte bezpečné heslo. Nakoniec zadáte adresu bydliska a kliknite na Continue.

V predposlednom kroku si môžete zvoliť, či chcete pripojiť ďalšie možnosti platby cez PayPal. V praxi to znamená prepojenie s vašou debetnou či kreditnou kartou alebo priamo bežným účtom. Podľa toho, čo si zvolíte, vyberte buď tlačidlo Add Card, alebo Link a bank instead.

Nakoniec vás čaká už iba kliknutie z kontrolného mailu, ktorý bude zaslaný do vašej schránky. Tým potvrdíte založenie PayPal účtu.

Ako realizovať platby, prevody a ako vyberať peniaze z PayPal účtu

Ak už máte založený PayPal, po prihlásení sa ho môžete používať ako osobnú elektronickú peňaženku, do ktorej si budete prevádzať finančné prostriedky priamo zo svojho účtu. Presúvať peniaze je možné medzi všetkými používateľmi PayPalu, teda nielen obchodníkmi, ale aj súkromnými osobami. Na účet PayPalu vám môže poslať peniaze akýkoľvek iný používateľ tejto služby.

Peniaze je možné previesť jednoducho príkazom z vášho účtu. Existuje ale aj možnosť prepojiť účet PayPalu s platobnými kartami. Ušetríte tým nielen čas, ktorý strávite pri vyplňovaní údajov z platobných kariet, ale predovšetkým chránite svoje peniaze pri online transakciách.

Ak nakupujete v zahraničnom obchode, môžete si zvoliť dokonca platbu v cudzej mene, čiastka sa automaticky prepočíta podľa aktuálneho kurzu. Ak chcete uviesť príslušný kurz, ktorý sa môže vzťahovať na vašu transakciu, prejdite nižšie do prevodníka mien. Všetky uvedené kurzy sa môžu meniť podľa času a dátumu dokončenia transakcie.

Samotný postup platenia cez PayPal je veľmi jednoduchý. Zakaždým, keď zvolíte zaplatiť nákup cez PayPal, presmeruje vás daná stránka na PayPal. Tu zadáte svoj e-mail a heslo k účtu. Po potvrdení čiastky prebehne platba za niekoľko sekúnd.

Možnosť vybrať si finančné prostriedky z účtu PayPal máte bežne k dispozícii prostredníctvom štandardných výberov alebo prevodov na priradený bankový účet alebo na oprávnené debetné karty.
Na používanie služby PayPal nemusíte mať na svojom účte PayPal peniaze. Ak prepojíte bankový účet so svojím účtom PayPal, pri nákupe alebo odoslaní peňazí sa stiahnu peniaze priamo z vášho bankového účtu.

Zakaždým, keď uskutočníte platbu z vášho bankového účtu, je vám zaslané potvrdenie, čo vám poskytne jednoduchý spôsob sledovania vašich výdavkov.

Aké sú výhody PayPal účtu

PayPal zjednodušil nakupovanie a predaj na internete a zároveň chráni kupujúceho, ako aj vlastníkov e-shopov tým, že funguje ako sprostredkovateľ medzi kupujúcim a predajcom.
 
Veľkou výhodou PayPal je, že nezverejní vaše údaje z platobnej karty druhej strane, čo poskytuje pocit bezpečnosti hlavne pri platení na zahraničných e-shopoch.
 
PayPal monitoruje každú transakciu 24 hodín denne, aby sa predchádzalo podvodom, e-mailovému phishingu a zneužitiu osobných údajov. Každá transakcia je šifrovaná pomocou vyspelej šifrovacej technológie.

TIP OD NÁS: S používaním služieb PayPal sú, samozrejme, spojené aj jednotlivé poplatky. PayPal ponúka vytvorenie a vedenie účtu zadarmo, ale poplatkom sa nevyhnete.

Pred samotnou realizáciou nákupu na internete alebo pri presune finančných prostriedkov si zistite, koľko presne za to zaplatíte. Na webe PayPal máte podrobný prehľad poplatkov. Pozrite sa najmä na poplatky, s ktorými sa najčastejšie budete stretávať.

Porovnanie bankových účtov a jednotlivých služieb nájdete na tomto webe Finančný Kompas. Ak sa neviete rozhodnúť, v ktorej banke si zriadiť účet, neváhajte nás kontaktovať, naši odborníci vám poradia s výberom účtu presne na mieru.

Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách