Zverejnené: 19.07.2024

Ako jednoducho zvládnuť prepočet meny? Vyznajte sa v kurzoch mien


Article image
Dovolenková sezóna je v plnom prúde a mnohí z vás navštívia krajiny, kde sa neplatí eurom. Musia počítať s tým, že dovolenku môže predražiť aj kurzový vývoj. Prepočet meny je bežnou súčasťou našich životov, či už cestujeme do zahraničia, nakupujeme online, alebo investujeme do zahraničných aktív. V našom článku sa pozrieme na rôzne spôsoby prepočítavania mien.

Výmenný kurz je kurz, pri ktorom sa dá jedna mena vymeniť za inú menu. Napríklad euro sa dá vymeniť za libru. Na svetových devízových trhoch, na ktorých sa obchoduje s rôznymi menami, sa tento kurz neustále mení. Euro je spolu s americkým dolárom, japonským jenom a britskou librou jednou s najviac obchodovaných mien.

Ako sa určuje výmenný kurz

Výmenný kurz je kurz, pri ktorom je možné obchodovať s jednou jednotkou určitej meny za inú menu. Bežne označované ako trhové výmenné kurzy sú stanovené na globálnych finančných trhoch, kde s nimi obchodujú investičné banky a iné finančné inštitúcie.

Zmeny trhových sadzieb sa môžu vyskytnúť v minútach, hodine alebo denne s malými alebo veľkými prírastkovými posunmi. Sadzba jednotlivej meny zvyčajne závisí od niekoľkých faktorov, ako sú prebiehajúce ekonomické aktivity, hrubý domáci produkt, zmeny trhových úrokových sadzieb a v neposlednom rade aj miera zamestnanosti.

Na devízovom trhu sa výmenné kurzy uvádzajú skratkami meny krajiny. Na označenie amerického dolára sa používa skratka USD, skratka EUR sa používa na označenie eura a GBP na označenie britskej libry. Výmenný kurz predstavujúci euro voči doláru bude kótovaný ako EUR/USD, rovnako ako výmenný kurz britskej libry voči japonskému jenu by bol kótovaný ako GBP/JPY.

Aké faktory ovplyvňujú výmenné kurzy

Pri určovaní výmenných kurzov je dôležité poznamenať, že výmenné kurzy sú relatívne a je potrebné zvážiť veľa faktorov. Rozdiel v menových politikách medzi dvoma menami prispieva ku kolísaniu ich výmenných kurzov. Pri porovnávaní menových politík akýchkoľvek dvoch krajín je potrebné zvážiť množstvo faktorov.

Fiškálne politiky ovplyvňujúce výmenné kurzy
Zatiaľ čo menovú politiku riadi centrálna banka krajiny, fiškálnu politiku reguluje vláda. Fiškálne politiky sú dôležité, pretože predpovedajú budúce zmeny v menovej politike.

Deficit verejných financií
Vláda krajiny s vysokým verejným dlhom je povinná zaplatiť veľké sumy úrokov. Dlh a úrokové náklady môžu byť zaplatené z jeho daní, t. j. z existujúcej peňažnej zásoby. V opačnom prípade bude krajina splácať svoj dlh tlačením ďalších peňazí. Obrovský verejný dlh má negatívny vplyv, ktorý sa prejaví v blízkej budúcnosti, t. j. už je ocenený na devízovom trhu. Všimnite si, že verejné dlhy krajín možno porovnávať relatívne navzájom, ale absolútne sumy môžu byť menej dôležité.

Rozpočtový deficit
Rozpočtový deficit má významný vplyv na výmenný kurz meny, pretože vlády míňajú viac peňazí, než majú, a v dôsledku toho skončia s rozpočtovým deficitom, ktorý musí byť financovaný z dlhu.

Politická stabilita
Politická stabilita krajiny má tiež prvoradý význam pre hodnotu jej meny. Preto v čase politických nepokojov hrozí, že v prípade nástupu novej vlády môže byť prísľub súčasnej vlády anulovaný. Prekvapivo sa budúca vláda môže rozhodnúť vydať svoju vlastnú menu ako spôsob vytvorenia svojej autority. Z tohto dôvodu vždy, keď krajinu zasiahnu geopolitické otrasy, zvyčajne dôjde k náhlemu poklesu hodnoty jej meny v porovnaní s inými menami.

Inflácia
Miera inflácie patrí medzi najviac sledované ekonomické indikátory jednotlivých svetových ekonomík. V prípade forexových menových párov potom tá mena, ktorá bude mať nižšiu mieru inflácie, bude preferovaná voči druhej mene v páre, pretože nižšia inflácia znamená vyššiu kúpyschopnosť, vyšší export a vyššiu konkurencieschopnosť ekonomiky.

Kľúčové úrokové miery
Úroková miera, ktorú stanovuje centrálna banka každej krajiny, je veľmi dôležitá. Platí tu jednoduché pravidlo, ktoré hovorí, že mena s vyššou úrokovou mierou je investormi viac preferovaná než mena s nižšou úrokovou mierou, investori zarábajú na úrokovom rozdiely medzi dvoma menami.

Nástroje a aplikácie na prepočet meny

Je niekoľko spôsobov, ako získať aktuálny kurz meny.

Banky a zmenárne – väčšina bánk a zmenární má aktuálne kurzy dostupné online alebo priamo v pobočkách.

Finančné webové stránky – weby ako XE.com, OANDA, alebo Investing.com poskytujú aktuálne kurzy a historické grafy.

Mobilné aplikácie – napríklad Akcenta, Remitly, Revolut a Wise  ponúkajú rýchly prístup k aktuálnym kurzom a často aj možnosť vykonať transakcie priamo cez aplikáciu.
Vďaka kurzovému lístku vo svojom mobilnom telefóne získate okamžitý prehľad o vývoji kurzu mien, viete zistiť cenu tovaru alebo služby priamo v obchode. Aplikácie umožňujú prepočítavať cudziu menu na kalkulačke, a to buď aktuálnym kurzom alebo kurzom s ľubovoľne zadaným dátumom a zobrazuje tiež graf vývoja cudzej meny.

Ako získať najvýhodnejší kurz pri cestovaní do zahraničia

Ako sa bude vyvíjať menový kurz, sa nedá predpovedať. Kurz sa odvíja od mnohých faktorov, ktoré sme už v článku spomenuli. Pre bežného človeka je takmer nemožné vopred zistiť, kedy je najvhodnejšie peniaze zameniť. Ak sa teda nejedná o menu, ktorej hodnota začína výrazne stúpať, vhodné je zameniť si ju presne vtedy, kedy potrebujete.

Banky

Najčastejšou metódou je výmena hotovosti v banke a to hlavne vtedy, keď potrebujete cudziu hotovosť už pred príchodom do zahraničia. Dôležité je si dopredu zistiť, či má banka danú menu k dispozícii a aký objem vám môžu poskytnúť. Banka má zvyčajne k dispozícii iba niekoľko druhov mien a za výmenu si môže účtovať poplatky.

Zmenárne

Zmenárne majú spravidla oproti bankám kurz menej výhodný, keďže je v ňom zahrnutá marža, prípadne si za službu môžu účtovať poplatky. Ak je možnosť, treba si porovnať jednotlivé kurzy a poplatky a vybrať si výhodnejšiu alternatívu.

Zamieňanie v zahraničí

Menu krajiny, kde sa nachádzate, môžete získať najčastejšie v zmenárňach alebo v bankách. Nezabúdajte však na to, že peniaze sú prepočítavané menej výhodným valutovým kurzom.

Výber hotovosti z bankomatu v zahraničí

Jedným z najlepších spôsobov získania hotovosti je výber lokálnej meny z bankomatu. Táto možnosť je najpohodlnejšia, ale zároveň aj ekonomicky najmenej výhodná. V tomto prípade bude využitý výmenný kurz vašej banky. Okrem poplatkov banky môžete platiť aj poplatky bankomatu. Tie už však nie sú v réžii vašej banky, ale banky, ktorej bankomat patrí.

Platba kartou

Najvýhodnejšie je v cudzine platiť kartou. Devízový kurz (kurz pri bezhotovostných finančných operáciách) je výhodnejší ako valutový kurz. Banky používajú na zámenu devíz vyšší výmenný kurz, preto je výhodnejšie platiť v krajine s cudzou menou kartou. Je však dobré mať aj nejakú hotovosť, pretože sa môže stať, že navštívite malý obchod, kde nebude možná platba kartou.

Ako sledovať kurzové zmeny a vyhnúť sa zbytočným poplatkom

Pri platbe kartou v zahraniční mimo eurozóny by ste mali zadať platbu v takej mene, v akej krajine sa nachádzate. Logika hovorí eurá, veď je to jasnejšie a platíme eurom, ale takto môžete prísť až o desiatky eur.
Pri výbere možnosti konverzie na eurá prichádza ku konverzii dynamickým kurzom. Daná zahraničná banka používa svoj kurz, ktorý je pre vás nevýhodnejší. Suma ešte môže byť navýšená o konverzné poplatky, čo znamená, že budete platiť v konečnom dôsledku viac. Je výhodnejšie si vyberať lokálnu menu, pretože to sa prepočíta kurzom kartovej spoločnosti, ktorý býva výhodnejší.

Pri výbere hotovosti z bankomatu by ste si mali vybrať bankomat, ktorý patrí do rovnakej finančnej skupiny, ako je vaša banka. Ak už potrebujete hotovosť, urobte jednorazový výber väčšej sumy. V takomto prípade je poplatok za výber kompenzovaný lepším kurzom ako pri zamieňaní hotovosti v zmenárni či v banke.

TIPY OD NÁS: Pred vykonaním väčšej transakcie si porovnajte kurzy u rôznych poskytovateľov.

Vyhýbajte sa nevýhodným kurzom na letiskách, keďže často ponúkajú menej výhodné kurzy. Pokiaľ je to možné, zmeňte si peniaze vopred.

Používajte bezhotovostné platby, lebo zvyknú byť výhodnejšie než výmena hotovosti, hlavne, ak vaša banka ponúka dobrý kurz a nízke poplatky za zahraničné transakcie.

Ak pravidelne prepočítavate veľké sumy, sledujte analýzy, aby ste mohli prepočítať menu v najvýhodnejšom čase.

Na trhu existujú poskytovatelia, online zmenáreň, ktoré ponúkajú transakcie za výhodnejších podmienok než tradičné banky.

Prehľad vývoja jednotlivých mien si môžete pozrieť aj na Finančnom kompase.

Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách