Zverejnené: 11.07.2024

Ako chrániť dom a byt pred zlodejmi počas dovolenky?


Article image
Je čas dovoleniek a každý z nás túži po oddychu a relaxe. No čas dovoleniek pre zlodejov predstavuje ideálnu príležitosť na vykrádanie domov a bytov. Preto je dôležité venovať dostatočnú pozornosť zabezpečeniu vášho majetku pred odchodom na dovolenku. Počet krádeží počas letných dovoleniek vyšší aj z dôvodu neopatrnosti ľudí, ktorí často na sociálnych sieťach poskytujú informácie o tom, kedy odchádzajú na dovolenku, resp. postujú fotografie už priamo z dovoleniek. Tým často nechávajú vo verejnom priestore informáciu, že dom či byt je prázdny, čím dávajú zelenú zlodejom.

Ako chrániť dom či byt počas neprítomnosti

Nezdieľajte dovolenku na sociálnych sieťach
Zverejňovanie fotiek a videí na sociálne siete z dovolenky v reálnom čase je populárne. Ale neuvedomujete si, že tým vlastne pozývate zlodejov k vám domov. Postarajte sa o to, aby len vaši najbližší vedeli o tom, že cestujete preč. Fotky môžete dať na sociálne siete aj potom, ako sa vrátite domov.

Nainštalujte si kamerový a bezpečnostný systém
Nainštalujte si bezpečnostný kamerový systém a prepojte ho so svojim mobilom, aby ste mohli sledovať svoj domov aj z dovolenky. Inštaláciou senzorov vo vašej domácnosti bude bezpečnostný systém schopný rozpoznať pohyb alebo otvorenie dverí a okien. To aktivuje alarm, ktorý nielen upozorní susedov, ale pošle správu aj vašej poplašnej spoločnosti, ktorá v prípade narušenia upozorní políciu. Napriek smart kamerovému systému však vchodové dvere bezpečne uzamknite. Smart kamery sú dostupné už od pár eur a predstavujú prehľad o tom, čo sa deje vo vašom príbytku.

Bezpečnostný systém
Poznáme rôzne poplašné systémy a omnoho dostupnejšie ako to bolo kedysi. Navyše ponúkajú mnohé vymoženosti, ktoré by ste na prvú ani neočakávali. Vedia vás kontaktovať pomocou správy alebo push notifikácie o nežiaducom pohybe osôb tzv. motion detection, prípadne niektoré kvalitnejšie systémy ponúkajú možnosť informovať o hrozbe priamo políciu.

Pomocou inteligentných zvončekov a kamier viete z času na čas sami skontrolovať vašu domácnosť na diaľku a mnohé z nich majú detektor pohybu, ktorý vás informuje o neželaných návštevníkoch.

Kvalitné dvere a zámky
Kvalitné dvere a zámky sú základným prvkom ochrany domu alebo bytu. Vchodové dvere by mali byť vyrobené z pevného materiálu a mali by byť vybavené kvalitným zámkom, ideálne s cylindrickou vložkou s ochranou proti vyhmataniu a dovŕtaniu. Investujte aj do prídavných zámkov, ako sú napríklad retiazky alebo závorové zámky. Buďte pri výbere opatrní, na prvý pohľad sa dvere môžu javiť ako neprekonateľné a pritom môže ísť o materiál, ktorý pokojne otvoríte aj otváračom na konzervy ????.

Bezpečnostné okná
Najslabším článkom bezpečnosti domu sú okná. Vybavte ich bezpečnostnými fóliami, ktoré zabránia ich jednoduchému rozbitiu. Môžete zvážiť aj inštaláciu bezpečnostných mreží alebo roliet, ktoré poskytnú dodatočnú ochranu. Ak máte staršie okná, zvážte ich výmenu za moderné bezpečnostné okná. Žiaľ, pri plastových oknách platí, že sa silou dá otvoriť takmer 90%, preto prízemné byty väčšinou prechádzajú do väzenského looku a prekrývajú sa mrežami.

Ak nie ste fanúšikom výhľadu a lá Leopoldov či Ilava, existujú na trhu aj dverové, či okenné senzory, ktoré sa dajú napojiť na bezpečnostný systém a po ich neočakávanom otvorení sa spustí hlasný alarm.

Časovače na svetlá automatizované systémy osvetlenia
Aj simulácia vašej prítomnosti je účinný spôsob, ako odradiť zlodejov. Časovače na svetlá sa automaticky zapnú a vypnú v rôznych časoch počas dňa a noci. Vytvoríte vlastne dojem, že niekto je doma. Časovače môžete nainštalovať na lampy, televízory, rádia a podobne. Osvetlenie môže byť ovládané aj na diaľku, takže môžete reagovať na aktuálnu situáciu aj z dovolenky. Ak máte inteligentný domáci systém, využite jeho možnosti na automatizáciu osvetlenia.

Programujte svetlá tak, aby sa rozsvietili v rôznych izbách v rôznych časoch. Ak sa bojíte elektrického skratu, dokážete verejnosti podsunúť informáciu o tom, že ste doma aj tak, že na okennú parapetu umiestnite svetlo s časovačom na baterky, čo je otázka do 10 eur.

Nezabúdajte na poistenie
Ešte pred odchodom na dovolenku skontrolujte všetky vodovodné kohútiky, prípadne úplne zastavte hlavný prívod vody i plynu. Vypnite aj elektrické spotrebiče. Nezabudnite si skontrolovať poistnú zmluvu, aby ste zistili, čo máte v prípade vlámania alebo inej nehody kryté. Ak ste už všetko urobili skontrolujte aj poistnú zmluvu na nehnuteľnosť, pri masívnom raste cien nehnuteľností je totiž možné, že poistná suma je v pomere dnešných cien poddimenzovaná. Poistenie majetku vám chránení majetok v prípade škôd, ktoré vám spôsobia živly, vandali, zlodeji či iné náhodné udalosti.

Nechajte blízkej osobe kľúče od bytu, nakoľko keď dôjde k poistnej udalosti, poisťovňa dokáže kontaktovať niekoho počas vašej dovolenky. V prípade akejkoľvek poistnej udalosti to výrazne uľahčí prácu všetkým zúčastneným pri zmierňovaní následkov škody alebo pri jej prípadnom odstraňovaní.

Ak vlastníte cenné a hodnotné predmety, poistite ich zvlášť. Poisťovne často ponúkajú špeciálne poistenie pre cennosti, ktoré zahrnuje vyššie limity krytia a lepšie podmienky. Týmto spôsobom budete mať istotu, že aj v prípade krádeže budú vaše cennosti primerane nahradené

TIP OD NÁS: Ak na balkóne skladujete bicykle, alebo iné hodnotné predmety, zvážte ich umiestnenie počas neprítomnosti do interiéru bytu tak, aby neboli na očiach. Dokonca sa objavili prípady kedy skupinka mladíkov ukradla z balkóna klimatizáciu, tak ju radšej prekryte prikrývkou. Inak v prípade balkónov odporúčame nainštalovať mrežu, ktorá z vášho balkóna síce spraví akúsi klientku, no zamedzí tak vstupu zlodejom.

Škody zapríčinené vodou môžu tiež spôsobiť veľkú škodu. Uzavrite preto pred odchodom hlavný uzáver vody, aby ste sa vyhli možným únikom a poruchám.

Ak svoje auto nechávate doma, zaparkujte ho na vašu príjazdovú cestu. Osobu, s ktorou ste sa dohodli na strážení bytu požiadajte, aby sa na ňom z času na čas prešla, prípadne ho preparkovala, aby bolo zjavné, že sa v domácnosti niekto stále nachádza.

Nezabudnite na detektory, ktoré vás upozornia na prípadný požiar alebo únik plynu. A samozrejme, veľmi dôležite je mať svoj domov poistený, na to nezabúdajte. Porovnať poistenie domácnosti si môžete na našom webe Finančný Kompas.
 
Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách