HC


Zverejnené: 30.01.2024

Beriete si pôžičku od súkromnej osoby? Myslite na riziká


Article image
Ak niekto potrebuje súrne pôžičku a nepochodí v banke alebo nebankovej spoločnosti, siahne po pôžičke od súkromnej osoby. Je to jedna z možností, ako si požičať peniaze. Pôžička od súkromnej osoby sa vybaví veľmi rýchlo, žiadateľ získa finančnú hotovosť už v ten deň, kedy o pôžičku požiadal. Dnes nie je vôbec ťažké nájsť niekoho, kto poskytuje takéto pôžičky.
Nájde sa  množstvo inzerátov, ktoré sľubujú výhodné pôžičky s nízkym úrokom. Títo poskytovatelia sa zvyknú prezentovať ako firma, alebo sa prezentujú ako súkromníci. Na internete je množstvo podvodníkov, preto treba byť pozorný a nenaletieť na inzeráty, kde je popísané, aké veľké pôžičky s výhodným úrokom môžete získať.

Ako funguje pôžička od súkromnej osoby?

Portálov, ktoré fungujú ako porovnávače a vyhľadávače pôžičiek od súkromných osôb, je viac. Sú portály, ktoré pôžičky aj priamo sprostredkujú, nielen ich vyhľadávajú a porovnávajú. Najlepšou cestou sú portály, ako napríklad Žltý melón Zinc Euro, Finzo, 123 pôžičky, kde máte istotu transparentných podmienok a priamo aj pôžičku sprostredkujú.
Súkromná osoba, ktorá poskytuje pôžičku, si určí poplatok, za ktorý žiadateľovi požičia peniaze na určitú dobu. Žiadateľ sa zaväzuje, že pôžičku včas splatí, v opačnom prípade sa vystavuje rôznym sankciám, ktoré sú uvedené v zmluve o pôžičke.
V zmluve o pôžičke by mali byť uvedené informácie, ako je:
  • výška pôžičky,
  • úroková sadzba,
  • všetky poplatky vrátane sankcií, ktoré budú účtované žiadateľovi v prípade nesplácania,
  • celková zaplatená suma za pôžičku,
  • RPMN – ročná percentuálna miera nákladov,
  • forma ručenia ako zmenka, ručenie autom, nehnuteľnosťou, ručiteľom a pod.,
  • splátkový kalendár.

Na čo si dávať pozor

Skôr, ako podpíšete žiadosť o pôžičku, dôkladne si preverte poskytovateľa, vyhľadajte si o ňom referencie na internete a na rôznych fórach. Súkromní poskytovatelia pôžičiek si  nepreverujú bonitu ani register dlžníkov a to preto, že pri pôžičke vyžadujú ručenie hnuteľným alebo nehnuteľným majetkom, prípadne zmenkou. Niektorí vyžadujú aj ručenie treťou osobou, ktorá sa zaručí, že pôžička bude riadne a včas splácaná.

Pôžička od súkromnej osoby je obvykle posledná voľba, ako si požičať a mnohí v snahe získať rýchle peniaze jednajú pomerne unáhlene. Ak beriete pôžičku od súkromnej osoby, tak si prezrite ponuku viacerých poskytovateľov, aby ste získali lepšie úroky a podmienky. Dôkladne si  preštudujte zmluvu a hlavne dôkladne zvážte všetky výhody a nevýhody, aby ste nakoniec neprišli o svoj majetok.

Ak ste sa rozhodli pre pôžičku s kýmkoľvek, pýtajte sa na jeho totožnosť, meno, prípadne firmu, ktorú zastupuje. Údaje si poznačte, aby ste v prípade problémov vedeli, koho máte kontaktovať a kto nesie zodpovednosť. Seriózny poskytovateľ vás oboznámi so všetkým ešte pred podpisom zmluvy a zaplatíte len to, čo podpíšete.
Každú pôžičku, o ktorú máte záujem, vyhľadajte na nejakom dostupnom vyhľadávači. Nájdite si diskusie s reálnymi osobami, ktoré sa podelili so svojimi skúsenosťami, a na základe toho si utvoríte svoj názor. 

 

Aké sú výhody pôžičky od súkromnej osoby:

  • súkromná osoba neskúma dlžníkovi register,
  • nemusíte dokladovať svoj príjem,
  • možnosť si požičať aj vyššiu sumu,
  • peniaze z pôžičky sa dajú použiť na čokoľvek.

Aké sú nevýhody pôžičky od súkromnej osoby:

  • nedostatok informácií o súkromníkovi, ktorý poskytuje pôžičku,
  • vyššie úrokové sadzby a poplatky,
  • prípadne nesplatenie pôžičky vás môže sať auto, dom alebo byt, ak si dôkladne nepreštudujete zmluvu o pôžičke,
  • môže ísť o podvodníka.
 
TIP OD NÁS: Ak ste sa rozhodli pre pôžičku od súkromnej osoby, pri výbere poskytovateľa pôžičky postupujte opatrne a hlavne si o ňom zistite čo najviac informácií. Buďte trpezliví a hľadajte skutočne spoľahlivý zdroj. Vyhnete sa tak zbytočným problémom a komplikáciám.
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách